Uitslag Tri-Nations speelronde 7

Corné (Curchulain)
De eerste van drie wedstrijden in Zuid-Afrika in het kader van het Tri-Nations rugbytoernooi werd vandaag afgewerkt. Nieuw-Zeeland was te gast op het Loftus Versfeld in Pretoria.

Verrassend kwamen de gastheren op voorsprong. Na penalties van Dan Carter en Percy Montgomery was het Fourie du Preez die de eerste try op de borden zette. Neemia Tialata werd echter nog voor rust door Carter en Rico Gear in stelling gebracht voor de eerste try van de All Blacks, waarna Carter zelf de moeilijke conversie voor zijn rekening kwam. Nieuw-Zeeland stond hiermee op voorsprong en keek niet meer om. Vanaf 62 meter plantte Carter het ovaal nog eens tussen de palen voor een 11-16 ruststand.

De Springboks kwamen snel uit de startblokken aan het begin van de tweede helft, maar opnieuw Carter duwde de wedstrijd nog verder buiten het bereik van de Zuid-Afrikanen. Een fout van Akona Ndungane leidde vervolgens nog een nachtmerrie in. Luke McAlister breidde de Nieuw-Zeelandse voorsprong uit met een try, gevolgd door Sitiveni Sivivatu en Mils Muliaina. De 21 punten in een tijdsbestek van enkele minuten waren de genadeklap voor het thuisteam, dat onder luid boegeroep het laatste half uur moest spelen. Twee tries van Jacques Fourie brachten nog wel wat vuur in de ploeg, maar het laatste woord was aan Nieuw-Zeelander Gear, die de eindstand op een afgetekende 26-45 bepaalde.

Het was de eerste Nieuw-Zeelandse overwinning in Zuid-Afrika sinds 2003. Volgende week staat een herhaling op het programma, dan in het Royal Bafokeng Stadion in Rustenburg.

#LandGespeeldPt.WVGBonusVoorTegen
1.Nieuw-Zeeland522500215991
2.Australië511230311797
3.Zuid-Afrika41040161149

Puntentelling
Overwinning4
Gelijkspel2
Nederlaag0
Vier tries1 bonuspunt
Nederlaag binnen 7 punten1 bonuspunt