[upd] Ook B-staal Landis positief

Olga (Nuongirl)
Ook het B-staal van Tourwinnaar Floyd Landis is positief uitgevallen. De Amerikaan testte na de zeventiende etappe in de Tour de France positief op testosteron. De UCI heeft vanmorgen bevestigd dat de contra-expertise hetzelfde resultaat heeft opgeleverd.

Door de uitslag zal de wielrenner van de Phonak-ploeg zijn Tour-overwinning kwijtraken, en bovendien zal de Amerikaan waarschijnlijk voor twee jaar worden geschorst. De Spanjaard Oscar Pereiro, die als tweede eindigde, zal worden uitgeroepen tot winnaar van de Tour de France.

Update:
Zoals verwacht heeft Phonak na uitkomst van de contra-expertise Floyd Landis ontslagen. In een verklaring zegt de wielerploeg: "Landis heeft nog juridische mogelijkheden om de resultaten aan te vechten. Dat is echter een persoonlijke zaak van hem en de Phonakploeg zal daar verder niet bij betrokken zijn." Het Amerikaanse anti-dopingbureau zal de zaak nu verder in behandeling nemen. De straf die gegeven zal worden, kan vervolgens nog voor het Internationale Hof voor Sportzaken aangevochten worden.

Al met al kan deze procedure nog maanden in beslag nemen. Landis heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en heeft verklaard tot het uiterste gaan om zijn onschuld te bewijzen: "Ik was de sterkste man in de Tour de France en dat is de reden waarom ik de kampioen ben. Daarom zal ik de aanklachten tegen mij met dezelfde intensiteit en verbetenheid verdedigen als wat ik opbreng om te trainen."