Avondoverzicht EK zwemmen dag 2

Pieter (Falco)
Op de tweede avond van het EK langebaan zwemmen heeft het Nederlandse contigent opnieuw een succes geboekt. Chantal Groot won een bronzen medaille op de 50 meter vlinderslag.

In de finale waren de Zweedse Therese Alshammar (26.03) en Anna-Karin Kammerlang (26.23) het sterkste. Alshammar zwom in het tweede deel van haar race van de concurrentie weg naar de eerste plaats. Groot zwom in een tijd van 26.49 Inge Dekker net voorbij, die daardoor op de onzalige vierde plek terecht kwam. Voor Chantal Groot is dit alweer de vierde bronzen medaille, die ze wint op een EK.

Dekker had wellicht teveel energie verbruikt in de halve finales van de 100 meter vrije stijl. Deze begonnen een kwartier voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Dekker plaatste zich als snelste Nederlandse met een tijd van 54.80 in de finale. Ze was een fractie sneller dan Marleen Veldhuis, die eveneens van start zal gaan in de finale. De Duitse Britta Steffen zwom in de halve finales superieur naar een nieuw kampioensrecord van 54.21.

Er was deze avond veel succes uit Oost-Europa te noteren. De Russen Roman Sludnov en Arkady Vjatsjanin behaalden een gouden plak op respectievelijk de 100 meter schoolslag en de 100 meter rugslag. De Oekraïner Sergei Breus maakte zijn favorietenrol op de 50 meter vlinderslag waar door naar de eerste plek in een tijd van 23.41 te zwemmen. Door een zware wolkbreuk in Boedapest kon het avondprogramma niet voltooid worden. De resterende onderdelen zullen morgen afgewerkt worden.