Nieuwe topsport-trainingshal geopend

Jerry (Delichris)
Samen met atleet Rutger Smith heeft Charles van Commenée maandag op Papendal de nieuwe topsport-trainingsaccommodatie geopend. De technisch directeur van NOC*NSF zei dat met de komst van de indoorhal een wens in vervulling was gegaan. "Dit had ik twintig jaar geleden al willen hebben."

De hal werd maandag officieel geopend door NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, chef de mission Charles van Commenée en kogelstoter en discuswerper Rutger Smith. Atleten die op de Spelen deelnemen aan loop-, spring- en werpnummers kunnen gedurende het hele jaar trainen in de zaal. Ook andere topsporters, zoals schermers, handboogschutters en boksers, gaan gebruikmaken van de hal.
Het nieuwe onderkomen is uniek voor de Nederlandse topsport, zegt NOC*NSF-woordvoerder Erwin te Bokkel. De hal is volgens de sportkoepel de enige in Nederland waar atleten het hele jaar door op een dergelijke manier kunnen trainen." De keuze viel op het neerzetten van een tijdelijke hal, omdat het complex er direct moest komen in de aanloop naar de Spelen, zegt Te Bokkel. "De bouw van een permanente hal duurt nog te lang."
De bouw van de tijdelijke topsportzaal kostte ongeveer 750 duizend euro. Het merendeel werd betaald door NOC*NSF. De rest kwam voort uit subsidies en sponsorgeld.

Voor Van Commenée, nu ruim een jaar in functie, waren bij zijn aantreden op Papendal met name de trainingsmogelijkheden voor sporters van groot belang. Hij droeg er in eerste instantie toe bij dat de positie van de trainer/coach werd verbeterd. De indoorhal was de volgende stap. "Er lagen een paar verwaarloosde terreinen. Daar hebben we op ingezet."