Verboden dempers Renault toch toegestaan

deviltje81
Vlak na de Franse Grand Prix heeft de FIA laten weten dat het massadempersysteem per direct werd verboden omdat het de aerodynamische prestaties van de wagen zou beïnvloeden. In het bijzonder voor Renault F1 was dit een grote tegenslag, aangezien zij de voorloper waren op het gebied van dit systeem.

Het team kon zich echter niet vinden in de procedure die was gevolgd. Renault heeft besloten om tijdens de technische keuring van de wagens het systeem op de reserve wagen te laten zitten. De wagen werd in eerste instantie afgekeurd door de mensen van de FIA, echter namen de stewards hiermee geen genoegen en keurden dit toch goed.

In een verklaring van de stewards wordt aangegeven ‘dat het gebruik van massadempersystemen als legaal moet worden beschouwd’. Ook zou er in het technische reglement niets staat over het verbod op het gebruik van dit soort dempers. Daarnaast zou Renault over data beschikken die kan aantonen dat de dempers geen invloed hebben op de aerodynamica van de wagen.

Hoewel de stewards voor deze race toestemming hebben gegeven, wil dat niet zeggen dat dit een vrijbrief is om het systeem de rest van het seizoen te mogen gebruiken. Indien de regels worden veranderd, bijvoorbeeld ten behoeve van de veiligheid. Ook laten de stewards weten dat ze het nog niet zo vreemd vinden dat de FIA haar twijfels heeft over dit systeem, mede door de verschillende bewijsvoeringen die er zijn. Deze goedkeuring komt Renault in ieder geval goed uit, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving over de afkeuring van het systeem.

Nadat de stewards de goedkeuring van het systeem bekend hebben gemaakt, heeft Renault besloten om de overige twee wagens ook uit te rusten met het systeem. Door dit besluit is het aannemelijk dat de renstallen van Ferrari, McLaren en Red Bull Racing, die ook al bekend zijn met dit systeem, daar ook gebruik van mogen maken. Of deze teams dat zullen doen is nog niet bekend.