Ronde van Spanje weert dopingverdachten

Jerry (Delichris)
De Vuelta a Espaņa heeft de van dopinggebruik verdachte renners Jan Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo de deelname aan de wielerronde ontzegd. Ook de Spaanse ploeg Comunidad Valenciana mag niet deelnemen aan 61ste editie van de Ronde van Spanje.

De leiding van de Vuelta nam het besluit nadat het voldoende informatie had gekregen van het Ministerie van Sport. Ullrich, Basso, Mancebo en de ploegen van Astana en Comunidad Valenciana mochten ook al niet starten in de Tour de France. Allen worden nog steeds verdacht in de zaak rond arts Eufemiano Fuentes.

Vorig jaar werd de Vuelta opgeschrikt toen bleek dat winnaar Roberto Heras na afloop van de wielerronde positief bleek te hebben getest op het gebruik van epo. Hij moest zijn overwinning afstaan aan de nummer twee van het klassement: Denis Menchov. De toenmalige Liberty Seguros-ploeg van Heras bleek later een aandeel te hebben gehad in de dopingzaak rond Fuentes. Het is niet bekend of de Vuelta Astana, de oude Liberty-Seguros-ploeg, ook nog in de ban doet.