[upd] Mogelijk dopinggeval in Tour

Sjors (Sj0rSz)
In de Tour de France, waarvan afgelopen weekend de laatste etappe werd verreden, is hoogstwaarschijnlijk een renner betrapt op het gebruik van verboden middelen. De UCI heeft dit woensdag laten weten.

De overkoepelende wielerorganisatie meldde dat één van de afgenomen tests tijdens de Ronde van Frankrijk een 'ongewoon' resultaat opleverde. Er is niet bekend gemaakt om welke wielrenner het ging. Ook is niet duidelijk welke etappe het betrof. Wel werd bevestigt dat er nog een contra-expertise gaat volgen.

Update

Volgens de VRT-radio en de Belgische Krant De Standaard van donderdagmorgen melden hun doorgaans goed geďnformeerde bronnen" dat de positieve plasser in de Tour een "grote vis" zou zijn. Volgens de bron van De Standaard gaat het "niet om een Spanjaard, een Italiaan, een Fransman of een Belg". Het zou wel om één van de toppers gaan, iemand die in de toptien finishte."

Opvallend volgens dezelfde krant is ook het verdwijnen van Tourwinnaar Floyd Landis voor de acht van Chaam. Landis vertrok enkele uren na het bericht van de UCI uit het Brabantse plaatsje. Eergisteren had de Amerikaan van Phonak het criterium van Stiphout nog gewonnen. De organisatoren van Chaam waren erg verbaasd dat Landis onaangekondigd verstek liet gaan. Via zijn ploegmaat Robert Hunter vernamen ze dat de Tourwinnaar "grote problemen had gekregen met zijn heup" Hij zou zich naar de Duitse ploegarts hebben begeven. Phonak-manager John Lelangue was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Opvallend is ook dat de derde renner uit de Tour, Andreas Klöden, net als Landis ook vandaag te kennen gaf dat hij de Duitse ProTour-wedstrijd van zondag in Hamburg aan zich voorbij zal laten gaan.