'Wildplassers' beboet

JJdJ1984
Deelnemers aan de Tour worden goed in de gaten gehouden, Wie zich niet aan de regels houdt moet betalen. Elke overtreding wordt bestraft met een geldboete. Vier juryleden in de auto en 6 juryleden op de motor proberen elke beweging in het peloton in de gaten te houden.

Nederlander Martin Bruin één van de juryleden in de Tour de France gaf in de etappe naar Valkenburg Thomas Voeckler een boete voor plassen. "Voeckler urineerde tussen de mensen in. Hij presenteerde zijn geweer waar kinderen bijstonden. De renners mogen plassen waar het rustig is, dan is er niets aan de hand."

De Franse renner moest 63 euro betalen voor de onreglementaire plasbeurt. 'Wildplassen' is een regelmatig terugkerende misstap in het peloton. Behalve Voeckler, maakten deze Tour ook onder andere Ventoso, Klöden, Hernandez, en zelfs de ploegleider van Agritubel Denis Leproux dezelfde fout.

Een van de meest gemaakte overtredingen in de Tour die vandaag tot zijn slot kwam is een onreglementaire revitaillering. "De ploegen mogen de renners alleen bevoorraden als ze achter de auto van de wedstrijdcommissaris rijden, anders moeten ze gewoon wachten". Deze overtreding kost de ploeg 127 euro.

De overtreding die de renners het meeste geld kost is het niet dragen van een leiderstrui. Als Landis, vandaag zonder gele trui zou zijn vertrokken zou hem dit een boete van ruim 6300 euro opgeleverd hebben. Dezelfde straf konden de dragers van de bolletjestrui, de witte trui, de groene trui en de regenboogtrui verwachten als zij met een ander shirt aan de start verschenen.