FIA spreekt ban uit over dempersysteem

Olga (Nuongirl)
De internationale autosportbond FIA heeft een ban uitgesproken over een innovatief dempersysteem, dat er voor zorgt dat banden minder ‘springen’ als er over oneffenheden als kerbstones gereden wordt. Per direct is het gebruik daarvan verboden.

Naar verluidt is het team van Renault het eerste team geweest dat gebruik maakte van het massadempersysteem, hoewel ze nooit bevestigd hebben dat ze ermee rijden. Ook de teams van Red Bull Racing, Ferrari en McLaren hebben zo’n systeem op de auto.

Aangezien de gewichten kunnen bewegen, constateerde de FIA een overtreding van artikel 3.15 in het technisch reglement. Dit artikel zegt dat alle onderdelen op de auto vast moeten zitten en niet mogen bewegen. De teams moeten de dempers per direct vervangen.

"Het gebruik van massadempers, meestal geplaatst in de neus van de auto, wordt almaar groter. Hoewel ons nooit gevraagd is of het gebruik ervan in strijd is met de Technische Reglementen, vonden we tot op heden dat dit niet het geval was," aldus FIA’s technisch-afgevaardigde Charlie Whiting. "Nieuw bewijs en een escalatie in de ontwikkeling ervan door de teams, heeft echter duidelijk gemaakt dat het doel van het systeem is de aërodynamische prestaties van een auto te verbeteren".

Dat de massa zich in het dempersysteem vrij kan bewegen, "heeft invloed op de aërodynamische prestaties van de auto. Dat is in strijd met artikel 3.15 van de technische reglementen. En daarom wordt gebruik van massadempers niet langer toegestaan," schrijft Whiting in een brief aan de teams.