Hushovd: "Dit komt onverwacht"

Michel (Baraja)
Na zijn zege in de proloog vertoont Hushovd nog geen tekenen van verzadiging. De Noor wil de vlakke aanloopfase aangrijpen om lang te genieten van de gele trui.

Hushovd schreeuwde het uit nadat hij George Hincapie op enkele tienden zag stranden: ”Dit is verbazingwekkend, fantastisch. Ik wist dat ik een goede proloog in de benen had, want in de 2004 werd ik al eens vijfde in deze discipline. Maar dit had ik toch niet verwacht.” Vanwege het ontbreken van de ploegentijdrit moet Hushovd in staat worden geacht geruime tijd zijn leiderstrui te behouden: ”Ik kijk ernaar uit om mijn gele trui te verdedigen, heel lang. Mijn ploeg moet nu de koers in handen nemen en zal dat doen.”

Ploegleider Johan Bruyneel van Discovery Channel baalde dat Hincapie net naast de zege greep: ”Ik had eerlijk gezegd alles gezet op Hincapie. Hij was mijn absolute favoriet.” Toch wilde Bruyneel niet dramatisch doen: ”Ik ben heel tevreden over de prestatie van mijn ploeg, want Savoldelli eindigde als achtste. Ons doel is alles meepakken wat we kunnen. We weten niet waar we zullen eindigen. We hebben op dit moment ook geen uitgesproken kopman.”

Tom Boonen eindigde als twaalfde en keek tevreden terug op de eerste Tourdag: ”Hushovd is geen verrassing voor mij. Ik wist dat hij hard gewerkt had en er klaar voor zou zijn. Voor ons is deze situatie perfect. Zijn team zal nu moeten werken. En wat zijn elf seconden op een mensenleven?”