[Voorbeschouwing TdF] Proloog

Pieter (Falco)
Vandaag begint het dan echt: de 93ste editie van de Tour de France. Traditioneel wordt er begonnen met een proloog en dit jaar zal dat in Straatsburg gebeuren.

Sprak men eerst nog verheugd over een 'Armstrongloze' Tour, nu is het predikaat 'favorietloze' Tour veel meer op zijn plaats. Door alle consternatie van gisteren zullen de twee grote favorieten Ivan Basso en Jan Ullrich niet aan de start verschijnen. Ook zal de Tour het moeten doen zonder Francisco Mancebo, Oscar Sevilla en de complete Astana-Würth-ploeg. Wat er nog te verwachten valt in de rest van de Tour qua dopingperikelen, is totaal niet duidelijk. Men kan niets anders meer doen dan angstig afwachten op het verder verloop in de komende drie weken.

Desalniettemin gaat de Tour gewoon door en wordt er gestart met een proloog, die plaats vindt in het centrum van de 'Europese' stad Straatsburg. Het vlakke parcours heeft een lengte van 7,1 kilometer, een normale gemiddelde afstand voor een proloog. Traditioneel zijn de Engelssprekenden erg bedreven in deze discipline. Denk maar bijvoorbeeld Chris Boardman, die in de jaren 90 furore maakte in het tijdrijden. Tot 2005 was de Brit ook in het bezit van het werelduurrecord (49,441 km).

Dit jaar zal het weer een strijd worden tussen de Engelssprekende renners. De beste papieren heeft Dave Zabriskie. Hij won vorig jaar verrassend de proloog (die toen meer weg had van een korte tijdrit) met luttele seconden voorsprong op Armstrong. Ook dit jaar behaalde de Amerikaan een proloogoverwinning, en wel in de proloog van de Dauphine Libéré. Andere grote kanshebbers zijn vandaag Georg Hincapie, Stuart O'Grady en wellicht ook David Millar. De Schot keert net terug van een twee jaar durende schorsing en heeft gemeld dat hij nu ook zonder doping een goede prestatie kan neerzetten.

Voorspelling top 5
1. Dave Zabriskie
2. Jens Voigt
3. Paolo Savoldelli
4. George Hincapie
5. David Millar

En ohja, de favorieten voor de eindzege in deze favorietloze Tour de France heeft de sportcrew als volgt ingedeeld:

***** -
**** Alejandro Valverde, Levi Leipheimer, Denis Mentsjov
*** Floyd Landis, Yaroslav Popovitsj, Cadel Evans, Bobby Julich, Andreas Klöden
** Michael Rasmussen, Damiano Cunego, Paolo Savoldelli, Carlos Sastre, Iban Mayo, Sandy Casar, Jose Angel Gomez Marchante
* José Azevedo, George Hincapie, Georg Totschnig, Michael Boogerd, Vladimir Karpets, Juan Manuel Garate, Sergei Gontsjar, Sylvain Chavanel, Gilberto Simoni, Stefano Garzelli