Scheids fluit Australië naar huis

Jorrit (Flem)
Italië heeft zich ten koste van Australië geplaatst voor de kwartfinales van het WK. Totti bezorgde de Italianen ver in de blessuretijd van de tweede helft via een makkelijk gegeven penalty de onverdiende overwinning: 1-0.

Australïë, dat voor het eerst de achtste finales op een WK bereikte, moest het vandaag in Kaierslautern doen zonder de geschorste Brett Emerton. Ook Harry Kewell stond, vanwege een blessure, niet aan de aftrap. De twee werden vervangen door Luke Wilkshire en Mark Bresciano. Schwarzer stond, zoals bekend, weer in het Australische doel.

Aan Italiaanse zijde bleven Francesco Totti en Mauro Camoranesi uit de basis. Wel aan de afstrap stonden Alessandro Del Piero en Luca Toni. Laatstgenoemde moest in het duel tegen Tsjechië, na twee eerdere basisplaatsen, nog toekijken. Voor Del Piero was het de eerste basisplaats op dit WK. Verder verving Marco Materazzi in de verdediging Alessandro Nesta, die in het duel met Tsjechië van afgelopen donderdag geblesseerd raakte.

Beide ploegen startten rustig en konden er in de eerste helft geen schouwspel van maken. Italië had licht de overhand en creëerde ook de beste mogelijkheden. De beste kansen waren voor Toni, die enkele goede voorzetten echter niet tot doelpunten kon promoveren. Ook Gilardino had mogelijkheden de score te openen, maar zag zijn inzetten eveneens gekeerd door de goed keepende Schwarzer.

Het was echter niet alleen Italië dat de klok sloeg. Australië bood meer dan goed tegenstand, en liet zien terecht in de achtste finales te staan. De beste kans voor de ploeg van Guus Hiddink was voor Chipperfield, de Italiaanse keeper Buffon wist zijn schot echter te keren. Net als Italië kwamen de Aussies in de eerste helft niet meer tot scoren, waardoor de ploegen met 0-0 gingen rusten.

Waar Australië in de tweede helft met dezelfde elf het veld opkwam, besloot Lippi wel te wisselen. Gilardino moest het veld verlaten, Iaquinta was zijn vervanger. Tien minuten later zag de Italiaanse bondscoach zich genoodzaakt om ook zijn tweede spits, Toni, van het veld te halen nadat Materazzi van het veld gestuurd was. De verdediger, nog bewierookt na zijn goal tegen Tsjechië, liet weer eens zien waarom hij als een keiharde speler bekendstaat en trapte met twee gestrekte benen Bresciano onderuit. Toni werd vervangen door Barzagli.

Australië zette hierna druk, maar speelde in een te laag tempo om echt gevaarlijk te worden. De beste kans was opnieuw voor Chipperfield, hij zag zijn inzet echter wederom gekeerd door Buffon. Italië loerde vooral op de counter en kreeg een goede kans middels Iaquinta. De invaller kreeg de bal via een kluts voor zijn voeten, maar raakte de bal niet goed genoeg om te scoren.

De wedstrijd kabbelde voort zonder al te veel kansen en leek op verlenging af te stevenen. De Italiaan Grosso was echter een andere mening toegedaan en liet zich, na goed opgekomen te zijn over de linkerkant, in het strafschopgebied vallen over de op de grond liggende Neill. De spaanse arbiter Medina Cantalejo besloot de struikelpartij te belonen met een penalty. Totti, ingevallen voor de tegenvallende Del Piero, liet deze buitenkans niet liggen en schoot goed binnen: 1-0.

Wat volgde was het laatste fluitsignaal, waardoor Italië zich heeft geplaatst voor de kwartfinales. Daarin treft de ploeg de winnaar van het treffen tussen Oekraïne en Zwitserland, dat vanavond om 21.00 uur van start gaat. Australië kan, met opgeheven hoofd, de koffers pakken en naar huis.

Grosso versiert de penalty

Opstellingen:

Italië: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso, Gattuso, Pirlo, Del Piero (75' Totti), Perrotta, Toni (56' Barzagli), Gilardino (46' Iaquinta).

Australië: Schwarzer, Wilkshire, Neill, Moore, Chipperfield, Sterjovski (81' Aloisi) Grella, Bresciano, Cahill, Culina, Viduka.


Wedstrijdverloop:

Italië 1 - 0 Australië

95’ Totti 1-0 (penalty)

51’ Materazzi (Ita)
23’ Grella (Ita)
29’ Grosso (Ita)
49’ Cahill (Aus)
61’ Wilkshire (Aus)
89’ Gattuso (Ita)

Arbiter: Medina Cantalejo (Spa)

Toeschouwers: 46.000