Van Basten: "Niet aan voetballen toegekomen"

Michel (Baraja)
Bondscoach Marco van Basten was na afloop van de nederlaag tegen Portugal (0-1) niet te spreken over het optreden van scheidsrechter Ivanov.

Ivanov trok liefst vier rode kaarten, een unicum in de WK-historie. ”Het is jammer dat de arbiter er een bende van maakte”, zei Van Basten. ”Hij had een te grote invloed op het wedstrijdverloop.” Volgens de bondscoach ontbrak het Oranje aan tijd: ”In de tweede helft was het alleen maar mensen uitlokken en op de grond liggen. Volgens mij hebben we maar 25 minuten gevoetbald. Zij waren daarin gehaaider dan wij. We hebben ons laten ringeloren.”

Recordinternational Edwin van der Sar hekelde het aantal om zeep geholpen mogelijkheden. Nederland noteerde 22 schoten, waarvan er acht tussen de palen belandden. ”Zij waren net wat uitgekookter dan wij. Onze gemiste kansen maakten het verschil. Het is niet erg om met 0-1 achter te komen, maar dan moet je de eerste de beste kans promoveren tot gelijkmaker.” Giovanni van Bronckhorst zou graag later zijn koffers hebben gepakt: ”Het is enorm balen. We wilden niet naar huis. We hebben er voor gevochten, maar één uitbraak werd ons fataal.”