Voorbeschouwing Dag 17

Michel (Baraja)
Nederland probeert zich vanavond vanaf 21.00 uur voor de vijfde keer in de historie te scharen onder de beste acht voetballanden ter wereld. Engeland – Ecuador is een meer dan aantrekkelijk voorgerecht.

Engeland heeft de poulefase eenvoudig doorstaan, maar het spel zal moeten verbeteren om aan te haken bij de triomf van 1966. Voorlopig hebben de Three Lions in ieder geval het speelschema mee. Na de zwakke tegenstand in poule B is Ecuador op papier een hapklare brok in de achtste finales. Bondscoach Eriksson zal zeer waarschijnlijk aantreden met een vijfmansmiddenveld, waardoor Michael Carrick een basisplaats krijgt toebedeeld. Owen Hargreaves schuift een linie naar achteren en vervangt Jamie Carragher als rechtsback. Achter de inzetbaarheid van Rio Ferdinand staat nog een vraagteken, maar met Sol Campbell staat er een adequate vervanger te popelen.

Net als Engeland profiteerde ook Ecuador van de matige oppositie in de voorronde. Doordat Polen en Costa Rica volledig door de mand vielen, is La Tricolor in wezen nog niet getest. Tegen Duitsland gaf bondscoach Luis Suarez enkele sleutelspelers rust, zodat die overrompeling (0-3) ook geen helder beeld geeft van de werkelijke kwaliteit van het team. Agustin Delgado, Ivan Hurtado en Carlos Tenorio keren vanmiddag terug en zullen meer gewicht in de schaal leggen dan hun vervangers. Mocht Engeland een zege noteren, dan kwalificeert het zich voor de tweede maal achtereen voor de kwartfinale. In het verleden viel het doek vaak na strafschoppen. De missers van Pearce en Batty tekenden een generatie.

Portugal – Nederland is samen met Spanje – Frankrijk en Argentinië - Mexico op voorhand het meest interessante affiche van de achtste finales. Voor het eerst in 40 jaar probeert Portugal zich te kwalificeren voor de laatste acht. Bondscoach Luiz Felipe Scolari kan in volle oorlogssterkte aantreden en zal Pauleta, Deco en Ronaldo weer opnemen in de basisploeg. Het trio kreeg rust tijdens het duel tegen Mexico (2-1), waarin Portugal de groepswinst veiligstelde. Scolari heeft al tien WK-wedstrijden achtereen in winst omgezet, zonder dat er ook maar één keer verlengingen aan te pas kwamen.

Bij Nederland ligt de situatie gecompliceerder. Bondscoach Marco van Basten hield zijn lippen na afloop van de laatste training stijf op elkaar. Naar verwachting keren Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel niet meer terug in de basis. Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart lijken de voorkeur te krijgen. Verder is John Heitinga volledig hersteld van zijn hamstringblessure, zodat hij weer kan opdraven als rechtsback. Oranje is al vijftien competitieve duels ongeslagen en verloor onder Van Basten slechts één oefenwedstrijd. Portugal was op EURO 2004 de laatste ploeg die Nederland in een “duel om het echie” klopte.


17.00 uur, Stuttgart, Engeland - Ecuador:

Vermoedelijke opstellingen:

Engeland: Robinson; Hargreaves, Ferdinand, Terry, A Cole; Beckham, Gerrard, Carrick, Lampard, J Cole; Rooney.

Ecuador: Mora; De la Cruz, Hurtado, Espinoza, Reasco; Mendez, Castillo, Valencia, Edwin Tenorio; Delgado, Carlos Tenorio.


21.00 uur, Neurenberg, Portugal - Nederland:

Vermoedelijke opstellingen:

Portugal: Ricardo, Miguel, R. Carvalho, Meira, N. Valente; Costinha, Maniche, Deco; Figo, Pauleta, C. Ronaldo.

Nederland: Van der Sar, Heitinga, Ooijer, Boulahrouz, Van Bronckhorst; Van der Vaart, Sneijder, Cocu; Van Persie, Kuijt, Robben.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Engeland toont progressie na het soms matige spel in de poulefase. Ecuador begint wel aardig, maar verliest toch kansloos met 3-1.

In een saaie wedstrijd trekt Portugal in de slotfase aan het langste eind. Luis Figo is de boeman vanaf elf meter: 1-0. Nederland ligt eruit.