Voorbeschouwing Dag 16

Michel (Baraja)
Na 48 poulewedstrijden, 117 doelpunten en zestien afvallers vervolgt het WK vanmiddag met de knock-outfase. De eerste ‘alles of niets’ duels zijn Duitsland – Zweden en Argentinië – Mexico.

De stemming in Duitsland is na de poulefase volledig omgeslagen. Zeges op Costa Rica (4-2), Polen (1-0) en Ecuador (3-0) hebben het gemoed goed gedaan. Met Miroslav Klose heeft die Mannschaft zelfs de topscorer in haar gelederen. Toch wacht pas vandaag in de Allianz Arena van München de eerste echte test als Zweden de tegenstander is. De statistieken spreken in Duits voordeel, want na 1950 ontbraken onze oosterburen nooit bij de laatste acht op de mondiale eindronde.

Naar alle waarschijnlijkheid wijkt bondscoach Jürgen Klinsmann niet af van zijn basisformatie. In vergelijking met het duel tegen Ecuador zal Christoph Metzelder weer opdraven in plaats van Robert Huth. Metzelder kampte met een lichte blessure en werd eveneens gespaard wegens een gele kaart. Bij Zweden meer onduidelijkheid. Bondscoach Lars Lagerbäck is eruit, maar wilde tot vandaag nog niets prijsgeven. Bijvoorbeeld over het meedoen van Zlatan Ibrahimovic, die weer volledig fit is, maar uitstekend werd vervangen door Markus Allbäck tegen Engeland.

”Allbäck speelde erg goed tegen Engeland, ook zijn bijdrage op het middenveld was nuttig”, zei Lagerbäck in de Zweedse krant Sportbladet. ”Zlatan heeft woensdag volledig meegetraind, maar een hele wedstrijd spelen is een ander verhaal.” In 2002 vond Zweden zijn Waterloo in dit stadium. Een golden goal van Henri Camara bezorgde Senegal de doorgang. Een dergelijk wrang einde zit er ditmaal niet in, want we spelen gewoon weer twee periodes van vijftien minuten mocht de reguliere speeltijd geen winnaar hebben opgeleverd.


17.00 uur, München, Duitsland – Zweden:

Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland: Lehmann; Friedrich, Mertesacker, Metzelder Lahm; Schneider, Frings, Schweinsteiger, Ballack; Podolski, Klose.

Zweden: Isaksson; Mellberg, Lucic, Edman, Alexandersson; Linderoth, Ljungberg, Wilhelmsson, Källström; Allbäck, Larsson

’s Avonds vormt Leipzig het decor van Argentinië – Mexico. Van alle teams in de voorronde hebben de Albicelestes de beste indruk achtergelaten. Na de show tegen Servië en Montenegro (6-0) kon Nederland de groepwinst niet in gevaar brengen. Bondscoach José Pekerman zal Hernan Crespo, Javier Saviola en Gabriel Heinze weer opstellen. Het trio kreeg afgelopen woensdag rust. Twijfel bestaat er over Lucho Gonzalez en Nicolas Burdisso. Beiden kampen nog met blessures en Pekerman heeft aangegeven tot het laatste moment te willen wachten. In de personen van Coloccini en Cambiasso staan er meer dan waardige vervangers klaar. Na het WK 1990 ontbrak Argentinië steeds bij de laatste vier. Zeges op Mexico en later eventueel Duitsland moeten daar verandering in brengen.

Opponent Mexico is geen onbekende. Afgelopen jaar troffen beide teams elkaar in een heetgebakerd halve finaleduel van de Confederations Cup. Uiteindelijk trok Argentinië na strafschoppen aan het langste eind. Bondscoach Ricardo Lavolpe van Mexico hoopt weer te kunnen beschikken over aanvalsleider Jared Borgetti. Vermoedelijk zal dat ten koste gaan van Omar Bravo. Mexico heeft dit WK nog niet kunnen overtuigen. In de zwakke poule D volstonden vier punten om door te gaan.


21.00 uur, Leipzig, Argentinië – Mexico:

Vermoedelijke opstellingen:

Argentinië: Abbodanzieri; Coloccini, Ayala, Heinze, Sorin; Rodriguez, Mascherano, Cambiasso, Riquelme; Saviola, Crespo.

Mexico: Sanchez; Mendez, Marquez, Osorio, Salcido; Pineda, Torrado, Zinha, Pardo; Borgetti, Fonseca.


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Duitsland verslaat Zweden na het nemen van strafschoppen: 4-3. Invaller Oliver Kahn groeit uit tot volksheld door de inzet van Kim Källström te pareren. De stand na 120 minuten is overigens 0-0.

Mexico heeft geen schijn van kans tegen het ragfijne combinatiespel van de Argentijnen. De ploeg van Pekerman wint, zonder veel zweetdruppels te laten, met 3-0.