Frankrijk door na winst op Togo

Gerard (RedFever007)
Frankrijk is er in geslaagd de laatste zestien te bereiken. Tegen Togo werd met 0-2 gewonnen. In een niet hoogstaande wedstrijd wist de ploeg van Domenesch in de tweede helft een langer verblijf op dit WK veilig te stellen. Vierra en Henry waren de Franse doelpuntenmakers.

De allerlaatste poulewedstrijden in de groepsfase werden vanavond gespeeld. In poule G moesten de Fransen winnen van Togo om nog kans te maken op de tweede ronde. Dan nog is Les Blues afhankelijk van het resultaat bij Zuid-Korea tegen Zwitserland. Togo is al uitgeschakeld en speelt derhalve alleen om de eer. Bondscoach Domenech startte met het aanvalsduo Thierry Henry – David Trezeguet. Als vervangers van de geschorsten, Zinedine Zidane en Eric Abidal, speelden Franck Ribery en Mickael Silvestre.

Frankrijk begon redelijk sterk aan de wedstrijd. Dit resulteerde al vroeg in de wedstrijd in enkele kansen waaronder een kans voor Trezeguet die wegdraaide bij zijn verdediger. Zijn schot ging naast waar hij beter had kunnen afspelen op de naast hem vrijstaande Henry. Even later was het Ribery die vanaf de linkerkant een prima voorzet op Trezeguet gaf. De spits kon de bal echter niet achter doelman Agassa koppen, via zijn handen was een corner was het hoogst haalbare. De eerste kans voor Togo was voor Kader, zijn schot werd gekeerd door Fabian Bartez. Het sterker spelend Franse elftal kreeg in de eerste helft nog meer kleine kansen. Trezeguet was de eerste die de score opende, de grensrechter was van mening dat de spits buitenspel stond . Uit de herhaling bleek dat de grensrechter gelijk had hoewel het vrij moeilijk te zien was. Later zou Henry nog onterecht teruggefloten worden wegens buitenspel Veel kansen voor Togo waren er in de eerste helft niet. Frankrijk had meer balbezit maar ook zij creëerden weinig uitgespeelde kansen. Ribery was nog wel dichtbij maar zijn wilde uithaal zorgde ervoor dat de bal ver naast ging.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde teams. De tussenstand bij de andere wedstrijd noopte Frankrijk om minimaal één keer te scoren. Anders was het, net als vier jaar geleden, over en uit. De grootste kans in het begin van de tweede helft was voor Togo. Abebayor werd echter onterecht buitenspel gegeven. Daarna kreeg Ribery opnieuw een zeer grote kans op de 0-1. Na een goede combinatie met Henry kreeg Ribery tijd genoeg om de bal tegen de touwen te schieten. Opnieuw was hij veel te wild waardoor de bal overging.
De 0-1 valt even later dan toch, Vierra was de gevierde man aan Franse zijde. Op z’n verjaardag schoot de jarige Fransoos de bal in de rechterbovenhoek nadat Ribery de bal op maat had afgegeven. Frankrijk ging na de goal opzoek naar het tweede doelpunt; Henry is dichtbij maar hij mistte jammerlijk. In de 60e minuut was het dan toch Thierry Henry die voor de bevrijdende 0-2 zorgde. Vierra kopte de bal door op Henry, die ter hoogte van de penaltystip raak schoot. Ook na de tweede goal was het betere van het spel voor Les Blues. Togo kwam nauwelijks meer aan het voetballen toe en zal op hun eerste WK-optreden geen punten behalen. Frankrijk zal op 27 juni hun volgende tegenstander, Spanje, treffen in Hannover.


Dolblije Fransen na de overwinning op Togo

Opstelling

Togo: Kossi Agassa, Dare Nibombe, Jean-Paul Abalo, Emmanuel Adebayor/(74’-Dossevi), Massamasso Tchangai, Yao Aziawonou, Moustapha Salifou, Cherif Touré Mamam/(58’-Olufade), Richmond Forson, Mohamed Kader, Yao Junior Senaya

Frankrijk: Fabien Barthez, Patrick Vieira/(80’-Alou Diarra), William Gallas, Claude Makelele, Florent Malouda/(73’-Wiltord), Thierry Henry, Mikaël Silvestre, Lilian Thuram, Willy Sagnol, David Trezeguet, Franck Ribéry/(76’-Sidney Govou)

Wedstrijdverloop:

Togo - Frankrijk

54’ Vierra (FRA) 0-1
60’ Henry (FRA) 0-2

Aziawonou (TOG)
C. Toure (TOG)
Makelele (FRA)
Salifou (TOG)


Arbiter: Jorge Larrionda (Uruguay)

Toeschouwers:
45.000