Ghana verslaat VS dankzij Merk

Olga (Nuongirl)
Ghana heeft zich dankzij de 2-1 overwinning op de Verenigde Staten weten te plaatsen voor de achtste finales.

Ghana wist, bij de start van de wedstrijd, dat ze moesten winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Bij een gelijkspel was men afhankelijk van het resultaat van de andere wedstrijd. De Verenigde Staten hadden maar één doel: winnen en het liefst met een zo groot mogelijk verschil.

Beide ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd, maar echte kansen waren er in de eerste twintig minuten niet. In de 22e minuut werd de wedstrijd opengebroken, toen Ghana op een 1-0 voorsprong kwam. Reyna liet de bal zonder slag en stoot van zich afpakken door Dramani, die laatste kon vervolgens op weg naar het doel en met een mooi schot liet hij doelman Keller kansloos. Reyna verzwikte tijdens de actie zijn enkel en moest geblesseerd van het veld worden gedragen. Ondanks dat hij nog zichtbaar pijn had, probeerde hij het een aantal minuten later weer.

In de 28e minuut was Pimpong dicht bij de 2-0 na een goede pass van Essien maar het schot ging net naast. In de 39e minuut had Amerika een goede kans op de gelijkmaker maar een voorzet van Lewis voor het doel van Kingston kon niet worden afgemaakt. een minuut later werd Reyna alsnog gewisseld, de pijn wa ste hevig om door te spelen.

In de 43e minuut kwamen de Verenigde Staten op 1-1. PSV-er Beasley vond de ruimte, wist Dempsey te bereiken, die vervolgens doelman Kingston verschalkte. Het leek erop dat 1-1 de ruststand zou gaan worden, maar op slag op rust kreeg Ghana nog een penalty. Een zwak fluitende Merk vond de duw van Onyewu in het strafschopgebied van Amerika een strafschop waard. Appya wist de penalty hard in te schieten waardoor de Afrikanen met een 2-1 voorsprong gingen rusten.

In de 54e minuut was er voor Amerika een kans op de gelijkmaker, maar McBride kon net niet bij de bal. In de rebound was er een kans voor voormalig Vitesse-speler Amoah, maar het schot was te makkelijk voor de Amerikaanse doelman Keller.

De gehele tweede helft waren de Amerikanen op zoek naar de gelijkmaker, terwijl Ghana enkel verdedigde. Er waren onder meer kansen voor McBride en Donovan, maar doelman Kingston hield stand. De beste kans op de elijkmaker was in de 66e minuut maar McBride kopt,op aangeven van Lewis, op de paal.

Opstelling

Ghana Kingston, Illiasu, Mohamed, Mensah, Pantsil, Appiah, Boateng (O. Addo/46), Essien, Draman (Tachi-Mensah/80), Pimpong, Amoah (E. Addo/59).

Verenigde Staten: Keller, Cherundolo (Johnsson/61), Onyewu, Bocanegra, Lewis (Convey/74), Dempsey, Donovan, Reyna (Olsen/40), Conrad, Beasley, McBride.

Wedstrijdverloop:

Ghana – Verenigde Staten 2-1

22’ Dramani (GHA) 1-0
43’ Dempsey (USA) 1-1
45’+2 Appya (GHA) 2-1 penalty


5’ Essien (GHA)
7’ Lewis (USA)
32’ Shilla (GHA)
81' Mensah (GHA)
91' Appiah (GHA)

Arbiter: Merk (Dui)

Toeschouwers:
41.000