NBA: Miami verovert titel

Zwansen
De Miami Heat zijn voor het eerst in hun bestaan de kampioen van de NBA. In Dallas werden de Mavericks verslagen, waardoor de eindstand in de series op 4-2 werd gebracht.

In de series ging het de eerste wedstrijden bijzonder stroef voor Miami. De Mavericks wonnen de eerste beide ontmoetingen en ook in de derde ontmoeting leek het lange tijd de verkeerde kant op te gaan. Met een achterstand van dertien punten in het laatste kwart leek Miami op een 3-0 achterstand te worden gezet. Het was echter Dwayne Wade die zijn ploeg in de race hield met 42 punten.

Wedstrijd vier werd uiteindelijk vrij gemakkelijk door Miami gewonnen, waardoor de stand weer gelijk op ging. In de belangrijke vijfde wedstrijd liet Wade zien wie de Finals-MVP was. Hij maakte een belangrijke basket die verlenging afdwong, om vervolgens in die verlenging met nog 1.9 seconden te spelen de beslissende vrije worpen raak te schieten. In game 6 deelde Wade de genadeslag uit. Met 36 punten en 10 rebounds leidde hij de Heat naar een 95-92 overwinning en daarmee de titel, voor het eerst in het bestaan van het team.

Voor Shaquille O'Neal was het alweer zijn vierde titel. Al beginnen voor 'Shaq' ook de jaren te tellen. In de Finals noteerde de center slechts 13.7 punten gemiddeld en schoot hij slechts 29% van zijn vrije worpen raak. Voor veteranen Gary Payton en Alonzo Mourning was het hun eerste titel.