Roux: "Iedereen aan de doping"

Pieter (Falco)
Oud-wielrenner Laurent Roux heeft voor de rechtbank van Bordeaux verklaard dat iedereen doping gebruikte in de jaren 90. De 33-jarige Fransman zei dit in een rechtszaak, waarbij hij zichzelf moest verantwoorden voor handel in dopingproducten.

"Epo, groeihormoon, cortisonen... Ik heb alles gebruikt wat destijds gangbaar was in het peloton", aldus Roux. In zijn loopbaan reed hij voor ploegen als Casino, Jean de la Tour en ook het Nederlandse TVM. Roux gaat verder: "De allergrootsten gebruikten dingen die ik me met mijn salaris niet kon permitteren. Ze lieten zich synthetische hemoglobine toedienen en ondergingen bloedtransfusies, zaken waarmee ik me nooit heb ingelaten."

In 1998 barstte uiteindelijk de dopingbom, toen de Franse Festina-ploeg uit de Tour werd gezet, nadat verzorger Willy Voet betrapt werd op het bezit van dopingproducten. De verklaring voor het grijpen naar de doping zoekt Laurent Roux bij de druk, die sponsors en ploegleiders op de coureurs legden, om goed te blijven presteren. Roux legt uit dat Franse renners in de jaren 90 aan artsen vroegen al het mogelijke te doen, om de concurrentiestrijd met de buitenlandse renners niet te verliezen.