Oekraïne ruim langs Saoedi-Arabië

Gerard (RedFever007)
In Hamburg trapten om zes uur Oekraïne en Saoedi-Arabië af voor hun tweede wedstrijd in poule H. Oekraïne had geen enkele moeite met het zwak spelende Saoedi-Arabië. De ploeg van trainer Oleg Blokhin won uiteindelijk met 0-4.

Oekraïne kampte voorafgaand aan de wedstrijd met een waslijst aan blessures; Vladimir Jezerski, Dmytro Chigrynskiy en Andrei Vorobei deden niet mee. De Arabieren verkeerden in de luxe van een volledig fitte selectie. Toch moest Mohammad Al-Shalhoub het duel aan zich voorbij laten gaan wegens de begrafenis van zijn moeder.

In de eerste helft was het betere spel duidelijk voor Oekraïne. Al in de vierde minuut kwam Oekraïne op een 0-1 voorsprong. Vanuit een corner wist Andrei Rusol de bal achter de Saoedische doelman Mabrouk Zaid te koppen. Niet lang daarna kreeg Redha Tukar een goede kans op de gelijkmaker maar zijn schot ging over. Voor de ploeg uit het Midden-Oosten was dit ook het laatste wapenfeit in de eerste helft, Oekraïne domineerde vanaf dit punt de wedstrijd met veel goede kansen op de 0-2. Andrei Shevchenko was dicht bij de 2-0 na weer een corner. Dokhi redde echter op de kopbal van de Chelsea-spits. De rebound was niet aan Gusev besteed, hij schoot hoog over. Uiteindelijk kreeg Oekraïne toch het verdiende tweede doelpunt, in de 36e minuut is het Rebrov die schitterend het net wist te vinden. Vanaf zo’n 25 meter was keeper Zaid kansloos, temeer omdat hij uitgleed op het natte gras. Iets waar veel meer spelers van Saoedi-Arabië last van hadden..

De tweede helft begon waar de eerste helft was geëindigd, Oekraïne was weer de betere ploeg. Na slechts 45 seconden gespeeld te hebben stond het al 0-3. Andrei Shevchenko scoorde vanuit een vrije trap zijn eerste doelpunt op dit WK.


Shevchenko na de 0-3

De oefenmeester van Saoedi-Arabië kreeg door dat het zo niet verder kon. Een dubbele wissel was het gevolg. Middenvelder Mohammed Ameen moest het veld verlaten, net als verdediger Ahmed Dokhi. Hun vervangers, respectievelijk aanvaller MalekAl Hawsawi en verdediger Abdulaziz Khathran, kwamen in het veld om het tij te keren. Dit voorkwam echter niet de vierde goal van de Oekraïners. In de 84e minuut scoorde Maksym Kalinichenko op aangeven van Shevchenko.

Kort na de goal mocht Shevchenko gaan douchen, zijn plaats werd ingenomen door Artem Milevskiy. Hij speelde afgelopen zomer nog op het EK onder-21 en maakte vandaag zijn debuut in de hoofdmacht. Uiteindelijk won Oekraine zeer gemakkelijk met 4-0 en is het verlies tegen Spanje ongedaan gemaakt wat doelcijfers betrof.

Opstellingen:

Saoedi-Arabië:Zaid; Dokhi (55’-Khathran), Tukar, al-Montashari, al-Ghamdi; Ameen (55’-Al Hawsawi), Noor (77’-Al Jaber), Sulimani, Kariri, Aziz; al-Kahtani.

Oekraine: Shovkovskyi; Nesmachnyi, Sviderskyi, Rusol, Tymoschuk; Gusev, Shelayev, Kalinichenko, Rebrov (71’-Rotan); Shevchenko (86’ – Milevskiy), Voronin (79’-Gusin) .

Wedstrijdverloop:

Saoedi-Arabië 0 – 4 Oekraïne

4’ Rusol 0-1
36’ Rebrov 0-2
46’Shevchenko 0-3
84’ Kalinichenko 0-4

22’ Nesmachnyi (OEK)
41’ Dohki(SAD)
57’Al Ghamdi (SAD)
73’ Kariri (SAD)
77’ Kalinichenko (OEK)
89’Sviderskyi (OEK)


Arbiter: Graham Poll(Gbr)

Toeschouwers: 50.000

** = geschorst voor laatste pouleduel