Italië-VS gelijk in Slag van Kaiserslautern

Pieter (Falco)
In een spectaculaire en bikkelharde wedstrijd hebben Italië en de Verenigde Staten met 1-1 gelijkgespeeld. Door maar liefst drie rode kaarten werd het duel in Kaiserslautern beëindigd met tien Italianen en negen Amerikanen.

De Verenigde Staten traden aan zonder de geblesseerde John O'Brien. Ook voor PSV'er DaMarcus Beasley was geen plaats opgenomen in de basisopstelling. In vergelijking met de partij tegen Ghana werd bij Italië Zambrotta opgesteld in plaats van Grosso.

De eerste helft was zeer enerverend. Team USA begon moedig aan het duel en liet zich niet overrompelen door Italië. De trage Italianen vielen zelfs behoorlijk tegen en lieten de Amerikanen combineren en in hun spel komen. Het gevaar in de eerste twintig minuten was met twee aardige kansen te zoeken bij de Verenigde Staten.

Tegen de verhoudingen in kwam Italië toch op voorsprong. Uit een vrije trap kopte Gilardino, die niet gedekt werd, een vrije trap binnen. Lang zouden de Italianen niet kunnen genieten van de voorsprong. Uit eveneens een vrije trap kwamen de Verenigde Staten op voorsprong. Zaccardo raakte de bal totaal verkeerd bij het wegwerken in het doelgebied. In plaats van een uithaal schampte de verdediger de bal, die vervolgens het doel inhobbelde.

Een klein minuutje later liep het duel volkomen uit de hand. Daniele de Rossi gaf uit frustratie een spijkerharde elleboog aan Brian McBride, die met veel bloed over zijn gezicht voor even het veld moest verlaten. Het voordeel van een man meer werd teniet gedaan door Mastroeni. Scheidsrechter Larrionda kon vlak voor rust niets anders dan een rode kaart trekken na een snoeiharde tackle van achteren.


Brian McBride met bebloed gezicht

De tien-tegen-tien-situatie was in de tweede helft geen lang leven beschoren. Eddie Pope incasseerde een tweede gele kaart na een overtreding van achteren en zorgde ervoor dat Italië juist met een man meer op het veld stond. Was aanvaller Totti in de eerste helft nog gewisseld voor de verdedigende middenvelder Gatusso, nu moest juist een verdediger, Zaccardo, plaats maken voor een nieuwe aanvaller: Alessandro del Piero.

Door drie man minder op het veld kreeg de wedstrijd een open karakter met veel kansen voor de Italianen. Ook de Amerikanen kwamen zelfs met negen man gevaarlijk voor het doel van Buffon. Een doelpunt van Beasley werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. McBride stond in buitenspelpositie en nam actief deel aan het spel door een trapbeweging.

In het laatste gedeelte van de tweede helft voerde Italië de druk op om toch nog de tweede en broodnodige treffer te maken. Casey Keller keerde knap een schot van Del Piero en stond ook zijn mannetje in latere gevaarlijke momenten. In de laatste minuten van de tweede helft hielden de Amerikanen knap stand. Een gelijkspel van 1-1 is het resultaat van deze slag, waardoor alle landen in groep E nog kans maken voor een plek in de achtste finales.

Opstellingen:

Italië: Buffon, Zaccardo (54. Del Piero), Nesta, Cannavaro, Zambrotta, Perrotta, Pirlo, Totti (35. Gattuso), De Rossi, Toni (61. Iaquinta), Gilardino

Verenigde Staten: Keller, Cherundolo, Onyewu, Pope, Bocanegra, Dempsey (62. Beasley), Donovan, Reyna, Mastroeni, Convey (52. Congrat), McBride

Wedstrijdverloop:

Italië 1 - 1 Verenigde Staten

22’ Gilardino 1-0
27’ Zaccardo 1-1 (ed)

28’ De Rossi (Ita)
45’ Mastroeni (VS)
47’ Pope (VS) (2x geel: 21'/47')

5’ Totti (Ita)
70’ Zambrotta (Ita)

Arbiter: Larrionda (Uru)

Toeschouwers: 46.000

Stand groep E:

#GP+-
1.Italië2431
2.Tsjechië2332
3.Ghana2322
4.Verenigde Staten2114