Tsjechïë overvleugeld door Ghana

Michel (Baraja)
Ghana heeft voor een grote sensatie gezorgd door Tsjechië met 2-0 te verslaan. Asamoah Gyan en Sulley Ali Muntari tekenden voor de treffers. Het is de eerste Afrikaanse zege op dit WK en tevens de eerste debutant die deze eindronde tot winst komt. Bovendien is poule E nu volledig open met drie teams op drie punten.

Karel Brückner, de keuzeheer der Tsjechen, trad noodgedwongen aan met een surrogaataanval. Zowel Milan Baros (voetblessure) als Jan Koller (kwetsuur aan de hamstring) verloor de race tegen de klok. Baros wacht überhaupt nog op zijn eerste speelminuten in Duitsland. Brückners collega Ratomir Dujkovic slachtofferde drie spelers, waarvan de opvallendste naam Samuel Kuffour. Wellicht moest Kuffour boeten voor enkele grove fouten tijdens het duel tegen Italië (0-2). Ook PSV’er Eric Addo verspeelde zijn basisplaats.

Mocht Tsjechië nog in de zevende hemel vertoeven na de soepele zege op de Verenigde Staten (3-0), dan belandde de ploeg snel op aarde in Keulen. Al binnen zeventig seconden bracht Asamoah Gyan de Black Stars aan de leiding dankzij een ferme uithaal met zijn linker. Aan de treffer ging matig Tsjechisch verdedigen vooraf: eerst werd een corner niet adequaat weggewerkt, waarna Ujfalusi onder de assist van Appiah doorkopte. Tsjechië probeerde snel te reageren, maar kwam niet verder dan wanhoopspogingen. Lokvenc fungeerde niet als kapstok voor het aanvalsspel en Muntari, Essien en Appiah heersten over het middenveld. Fel jagen van Ghana leidde ertoe dat Tsjechië niet in haar ritme wist te komen.

Er ontstond een zeer aantrekkelijk heen-en-weer duel, waaraan ook scheidsrechter Elizondo een aandeel had door niet te vaak het spel stil te leggen. Pas vlak voor rust toverde Tsjechië de eerste mooie combinaties tevoorschijn. Een aanval over vele schijven werd door Rosicky echter niet tot treffer gepromoveerd. Aan de andere kant was Ghana enkele malen dichtbij. Amoah faalde in een uitstekende positie en ook Gyan wilde meer na zijn eerste treffer. Een schot van Appiah vloog nog geen decimeter naast de paal van Cech. Tsjechië ondervond grootse problemen met het technische, hard spelende Ghana en opereerde te voorspelbaar. Bovendien was de opbouw van achteruit zeer slecht verzorgd.

Tsjechië leek een bliksemstart te maken in de tweede helft, ware het niet dat Nedveds rake kopbal (terecht) werd afgekeurd wegens buitenspel. Als opmaat voor een offensief konden de Tsjechen dit moment niet aangrijpen, al trok Ghana zich iets terug, hopend op ruimte voor een snelle tegenstoot. Na een betrekkelijk saaie periode balde alles zich opeens samen in de 65e minuut. Door een schot af te blokken kwam Amoah in een onmisbare positie. Ujfalusi haalde de ex-Vitessenaar vervolgens neer: rood voor de verdediger en een strafschop voor Ghana. Gyans inzet trof echter de paal, zodat Tsjechië in de race bleef.

De viervoudig winnaar van de Afrika Cup lag geen seconde wakker van de misser van Gyan. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten redde Cech zijn team tot vier keer toe met fabuleuze reflexen. Tsjechië speelde alles of niets in optima forma. Enige structuur viel niet op te merken. Ghana kreeg kans op kans, maar Gyan en Amoah hielpen alles om zeep. De langverwachte beslissing viel pas acht minuten voor tijd. Muntari mikte in de kruising na een ‘Argentijnse’ aanval. Vanwege extreem matig uitspelen aan Ghanese zijde bleef de Tsjechische schade beperkt tot 0-2.

Italië, Tsjechië en Ghana hebben nu alle drie punten. Theoretisch is alles nog mogelijk in deze groep. Later vanavond vervolgt de nieuwe grupo de la muerte met het treffen tussen de Verenigde Staten en Italië.


Opstellingen:

Tsjechië: Cech, Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski, Galásek ( 46. Polak), Nedved, Poborsky ( 55. Stajner), Rosicky, Plasil ( 68. Sionko), Lokvenc.

Ghana: Kingson, Paintsil, Shilla, Mensah, Mohamed, Muntari, Essien, Appiah, O. Addo ( 46. Boateng), Gyan ( 86. Pimpong), Amoah ( 80. E. Addo).


Wedstrijdverloop:

Tsjechië 0 - 2 Ghana

2’ Gyan 0-1
82’ Muntari 0-2

64’ Ujfalusi (TSJ)

14’ Addo (GHA)
40’ Essien (GHA)
50’ Lokvenc (TSJ)**
64’ Gyan (GHA) **
75’ Boateng (GHA)
84’ Muntari (GHA) **
90' Mohamed (GHA)

Arbiter: Elizondo (Arg)

Toeschouwers: 39.000

** = geschorst voor laatste pouleduel


Stand groep E:

#GP+-
1.Italië1320
2.Tsjechië2332
3.Ghana2322
4.Verenigde Staten1003