1 op de 10 Vlamingen volgt WK op NOS

Waar dit WK voetbal op de Nederlandse TV voor nieuwe hoogtes in de kijkcijfers zorgt, daar vallen de kijkcijfers in Vlaanderen serieus tegen.

Een van de redenen is natuurlijk de niet-plaatsing van de Belgische nationale ploeg voor dit WK, maar twee jaar terug toen de Rode Duivels er ook niet bij waren op het EK in Portugal, scheerde het voetbal wel nog vrij hoge kijkcijfertoppen.

De Vlamingen blijken echter vooral de aanpak van de commerciele zender KanaalTwee, die samen met een andere commerciele zender (VT4) de televisie en radiorechten van dit WK voor de neus van de Belgische openbare omroep VRT wegkaapte, te hekelen. KanaalTwee bracht naar eigen zeggen "voetbalverslaggeving voor een breed publiek".

Steeds meer Vlamingen schakelen dan ook over op de NOS om het WK te volgen. Gemiddeld bekeek tot nog toe een op de tien Vlamingen, die naar een WK-wedstrijd keek, die match op Nederland 2. Voor de wedstrijd Nederland - Servië & Montenegro was dit aantal zelfs een op de zes kijkers. Meer dan de helft van die kijkers blijft ook 's avonds nog hangen voor "Studio Sportzomer".

Ook de Belgische openbare omroep VRT zelf maakt gebruik van de NOS-verslaggeving. Aangezien ook de uitzendingsrechten voor de radioverslaggeving bij KanaalTwee en VT4 liggen, die er door de hoge kosten geen gebruik van maken, mag de VRT-radio geen verslaggevers naar Duitsland sturen. Op grote aanvraag van de luisteraars brengen ze nu echter toch live-verslaggeving van de topwedstrijden uit... door een verslaggever voor een televisie afgesteld op de NOS te posteren.