DL: Iban Mayo wint de zesde rit

Pieter (Falco)
Iban Mayo heeft grote indruk gemaakt door de zesde etappe te winnen in de Dauphiné Libéré. Levi Leipheimer blijft leider in het algemeen klassement.

De voorlaatste etappe in deze meerdaagse koers had min of meer hetzelfde parcours als de zestiende etappe, die in de Tour de France aangedaan zal worden. Onderweg werden onder andere aangedaan de Alpenreus Col du Galibier, Col de la Croix de Fer en tot slot nog een slotkim naar La Toussuire.

Aanvaller van de dag was Christophe Moreau, die op 100 kilometer van de finish ervandoor ging. Hij krijg een grote groep met onder andere Hushovd en Hincapie mee en reed ook even virtueel in het geel. De Rabobankploeg greep de ontsnappers, maar al snel ontstond een nieuwe kopgroep.

Op de Col de la Croix de Fer vertokken vier Spanjaarden uit het peloton: Alejandro Valverde, David Arroyo, Oscar Sevilla en Iban Mayo. Het viertal nam rap een flinke voorsprong in het laatste gedeelte van de etappe. Op de slotklim moesten achtereenvolgens Arroyo, Sevilla en ook Valverde lossen, waardoor Iban Mayo solo aankwam in de finishplaats La Toussuire. De Bask zal met deze zege goede herinneringen blijven houden aan de Dauphiné Libéré. Zijn laatste overwinning dateert alweer van 2004, toen hij deze ronde wist te winnen.

In de groep der favorieten waren er wederom veel gelosten te melden. Alleen Leipheimer, Moreau en Piepoli bleven over. Denis Mentsjov kwam tijdens deze etappe ten val en verloor veel tijd, waardoor de leiderstrui iets steviger om de schouders van Leipheimer hangt. Morgen zal nog een afsluitende rit naar volgen naar Grenoble.

Uitslag zesde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Iban Mayo (Spa)EUS5:01.42
2.Alejandro Valverde (Spa)CDI1.19
3.Christophe Moreau (Fra)A2R1.40
4.Leonardo Piepoli (Ita)SDVz.t.
5.Levi Leipheimer (VS)GSTz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Levi Leipheimer (VS)GST24:58.49
2.Christophe Moreau (Fra)A2R1.48
3.Bernhard Kohl (Oos)TMO2.51
4.José Azevedo (Por)DSC3.00
5.Francisco Mancebo (Fra)A2R3.29