Engeland moeizaam langs Paraguay

Michel (Baraja)
Engeland is het WK begonnen met een 1-0 overwinning op Paraguay. De enige treffer (een eigen goal van Carlos Gamarra) viel al na een kleine drie minuten. Na een sterke eerste helft moest Engeland na de pauze diep gaan om de punten veilig te stellen.

Bondscoach Sven-Göran Eriksson van Engeland startte met Peter Crouch als vervanger van de geblesseerde Wayne Rooney. Twijfelgeval Steven Gerrard was fit verklaard na zijn rugblessure en nam zijn plaats in op het ‘droommiddenveld’ met Frank Lampard, David Beckham en Joe Cole. Bij Paraguay bleek Roque Santa Cruz volledig hersteld van zijn knieblessure, zodat hij zich voegde naast zijn maatje Nelson Valdez. NEC-speler Edgar Barreto liep om even voor drie uur niet mee met de basiself om de volksliederen aan te horen.

Engeland beleefde een droomstart in het snikhete (rond de dertig graden Celsius) Frankfurt door al na 164 seconden de score te openen. Bij een vrije trap van David Beckham werd de hele luchtmacht opgetrommeld. Niet Ferdinand, Terry of Crouch promoveerde de indraaier tot treffer, maar Carlos Gamarra, de Paraguayaanse veteraan. Het misfortuin van la Albirroja was hiermee nog niet voorbij, want keeper Justo Villar liet zich wisselen na een ongelukkige sliding bij het uitkomen. Zijn vervanger Aldo Bobadilla kreeg in de vorm van een aantal corners meteen een vuurproef te verwerken. Paraguay leek mentaal aangeslagen en het centrum Gamarra/Caceres oogde erg onzeker. Zowat elke hoge bal stichtte onrust bij de Zuid-Amerikanen.

Pas halverwege de eerste helft kwam de ploeg van Ruiz enigszins in de wedstrijd, vooral doordat Engeland gas terugnam. De wereldkampioen van 1966 hield echter de regie in handen om zo nu en dan te versnellen. Vaak ontbrak de precisie in de eindfase, waardoor uitgespeelde kansen schaars waren. Slechts afstandsschoten van Gerrard en Beckham zorgden voor dreiging. In de lange blessuretijd van de eerste helft (het spel liep vertraging op wegens drinkpauzes en enkele blessurebehandelingen) creëerde Valdez na een knappe actie een fraaie schietkans voor zichzelf. Even daarvoor werd de nieuwe aankoop van Borussia Dortmund een doortocht naar Paul Robinson onthouden vanwege twijfelachtig buitenspel.

Paraguay greep het initiatief na rust en drong Engeland terug. Al snel moest de tegenvallende Owen het toneel verlaten en schakelde Eriksson over op een 4-4-1-1 systeem. Het speelde Paraguay alleen maar in de kaart, want Crouch had nu niemand meer om hem heen. Tegelijkertijd werd Valdez met de minuut gevaarlijker. Na matig wegwerken van Robinson miste Paredes een redelijke mogelijkheid, omdat diezelfde Robinson vervaarlijk zijn doel verkleinde.

Met het inbrengen van Nelson Cuevas gooide Paraguay al in een relatief vroeg stadium alles op de aanval. Tot kansen leidde dit maar moeizaam. Santa Cruz doolde onzichtbaar rond en Terry en Ferdinand ruimden veel op. Met massaal verdedigen hield Engeland stand. In de slotfase kreeg Lampard zelfs nog een schietkans op de 2-0. Donderdag treft Paraguay in een alles-of-niets duel Zweden en speelt Engeland tegen Trinidad en Tobago.


David Beckham en de vrije trap, die de 1-0 inluidde

Opstellingen:

Engeland: Robinson, Neville, Terry, Ferdinand, A. Cole, Beckham, Gerrard, Lampard, J. Cole ( 81. Hargreaves), Owen ( 55. Downing), Crouch.

Paraguay: Villar ( 8. Bobadilla), Caniza, Gamarra, Caceres, Toledo ( 81. Nuñez), Bonet ( 67. Cuevas), Acuña, Paredes, Riveros, Valdez, Santa Cruz.


Scoreverloop:

Engeland 1 – 0 Paraguay
3’ Gamarra (ED) 1-0

19' Gerrard (Eng)
22' Valdez (Ecu)
63' Crouch (Eng)

Arbiter: Marco Rodriguez (Mexico)

Toeschouwers: 43.000