Blatter: "Topcompetities inkrimpen"

Michel (Baraja)
FIFA-president Sepp Blatter wil dat alle Europese topcompetities vanaf het seizoen 2007/2008 uit maximaal achttien clubs bestaan. Dat gaf de zeventigjarige Zwitser aan tijdens het congres van de voetbalbond in München.

Blatter denkt dat het dagelijks bestuur van de FIFA de invoering van het plan binnen twaalf maanden rond heeft: ”Dan is er ook meer ruimte op de internationale kalender. Zeker voor de landen waar nu twintig clubs op het hoogste niveau spelen.” Momenteel bestaan de Engelse, Spaanse, Italiaanse en Franse competities uit twintig clubs.

Dan Johnson, woordvoerder namens de Premier League, vindt Blatters voorstel geen hout snijden: ”De twintig clubs in de Premier League bepalen hoeveel clubs er in de Premier League spelen. En die clubs kunnen als enige veranderingen in de competitie aanbrengen. Dit voorstel zal niet serieus worden genomen.” Blatter, die zich komend voorjaar verkiesbaar stelt voor een derde termijn, zou de landen eventueel onder druk kunnen zetten met sancties in de vorm van boetes, waarschuwingen of zelfs uitsluiting van het WK.