Gilbert soleert naar etappezege

Pieter (Falco)
Philippe Gilbert heeft de tweede etappe van de Dauphiné Libéré op zijn naam geschreven. Met een knappe solo kwam hij als eerste aan in Saint-Galmier.

De etappe van vandaag was vanwege het relatief vlakke parcours de laatste overgebleven mogelijkheid voor sprinters om een etappezege te boeken. Maar net als gisteren, was er geen sprake van een massasprint. Samen met Cedric Vasseur en Sebastien Joly, vluchtte Philippe Gilbert na 40 kilometer koers uit het peloton. Met nog zestig kilometer te gaan had het drietal een voorsprong van ruim vijf minuten.

Ondertussen liet Gilbert zijn medevluchters Vasseur en later ook Joly achter. De hellingen onderweg veranderde niets aan deze voorsprong. Sterker nog, de Waal vergrootte zijn voorsprong naar bijna zeven minuten. Het peloton onder aanvoering van Credit Agricole voor Hushovd en Gerolsteiner voor geletrui-drager Wegmann kwam er niet aan te pas om hem te achterhalen.

Door zijn indrukwekkende overwinning neemt Philippe Gilbert ook de leiding over in het algemeen klassement. Het zou een grote sensatie zijn als Gilbert de voorsprong van bijna zes minuten op de favorieten zou kunnen behouden in het vervolg van deze koers. Er staan namelijk een tijdrit en een aantal zware bergetappes, waaronder één naar de Mont Ventoux, op het programma.

Uitslag derde etappe Bourgnon - Saint-Galmiers (203 km):

#CoureurPloegTijd
1.Philippe Gilbert (Bel)FDJ4:45.54
2.Samuel Dumoulin (Fra)A2R5.19
3.Peter Wrolich (Oos)GST5.23
4.Thor Hushovd (Noo)C.Az.t.
5.Fabian Wegmann (Dui)GSTz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Philippe Gilbert (Bel)FDJ9:57.13
2.Fabian Wegmann (Dui)GST5.22
3.Thomas Voeckler (Fra)BTL5.27
4.David Zabriskie (VS)CSCz.t.
5.Egoi Martinez (Spa)DSC5.29