Blatter doet elleboog in de ban

Michel (Baraja)
FIFA-president Sepp Blatter voert in de dagen voorafgaand aan het WK een kruistocht tegen de elleboogstoot. Scheidsrechters die de nieuwe instructies niet opvolgen, zullen niet veel duels fluiten in Duitsland.

Net zoals bij de afgelopen WK’s heeft de FIFA een aantal regels aangescherpt. Waar in 1998 nog een ware heksenjacht werd georganiseerd op de tackle van achteren, is nu de elleboogstoot aan de beurt. Tijdens een persconferentie in München benadrukte Blatter andermaal dat de 22 arbiters hard moeten optreden tegen elleboogstoten.

”Ik heb de scheidsrechters maar één instructie gegeven: bescherm het spel en bescherm de spelers", deelde Blatter mee. ”Daarbij moeten zij extra goed uitkijken voor de duivel die in het voetbal is geslopen: de elleboog. Daarmee bedoel ik spelers die bij het opspringen hun armen niet netjes langs het lichaam houden.”

Scheidsrechtersbaas Keith Hackett houdt de prestaties van de leidsmannen scherp in de gaten: ”De kans dat scheidsrechters die zich niet aan de instructies houden nog een tweede wedstrijd mogen fluiten, is erg klein. Scheidsrechters die niet presteren moeten direct naar huis. Zo hard is het.”