Nederland gelijk tegen Australië

Olga (Nuongirl)
Nederland heeft de uitzwaaiwedstrijd in de Rotterdamse Kuip niet weten te winnen. Tegen het Australië van bondscoach Guus Hiddink werd het 1-1.

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut van de wedstrijd kreeg het een hoekschop, maar die leverde niets op. Een aantal minuten later raakte Philip Cocu geblesseerd nadat hij een knietje kreeg van Viduka tijdens een hoekschop voor de Aussies. Cocu moest behandeld worden, maar kon de wedstrijd toch hervatten. In de 37e minuut bleek dat hij er toch te veel last van had en werd hij gewisseld voor Maduro.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Van Nistelrooy, maar die stuitte op een prima keepende Schwarzer. In de negende minuut was het dan wel raak voor VanTheMan. In eerste instantie was het Ooijer die op de doelman van de Aussies stuitte, maar Van Nistelrooy scoorde in de rebound toch de 1-0.

Zowel de grensrechter als arbiter Dean, die in 2004 ook de uitzwaaiwedstrijd van Oranje tegen Ierland floot, boorde Oranje een penalty door de neus, doordat ze een geval van hands van een speler van Australië in het eigen strafschopgebied niet zagen.

Zowel Van Bommel als Sneijder hadden beiden een grote kans op de 2-0, maar bij beide kansen vonden ze Schwarzer op hun weg.

In de 41e minuut kregen de Aussies de kans op de gelijkmaker via Viduka, de gevaarlijkste man in de ploeg van Guus Hiddink. Maar Van der Sar wist de kopbal met een schitterende actie te redden.

Aan het begin van de tweede helft kwam Heitinga in het veld voor Kromkamp, en eerstgenoemde had de 2-0 op zijn schoenen, maar de voet van Schwarzer zat dwars. Sneijder raakte bij de hoekschop die volgde geblesseerd door een vreemde en onbesuisde actie van de Nederlander zelf. De blessure van Sneijder was te ernstig om door te spelen en hij werd gewisseld voor Landzaat.

Door een actie van Mathijsen op Viduka die hij in het strafschopgebied vasthield, kregen de Aussies een penalty. Viduka nam de strafschop zelf, in eerste instantie ging hij tegen de lat maar Cahill scoorde alsnog de gelijkmaker in de rebound.

Wilkshire werd vervolgens met rood van het veld gestuurd door Dean nadat hij een vuile overtreding beging op Van Bronckhorst bij de cornervlag van Oranje. Een paar minuten eerder beging de Aussie ook al een overtreding op Van Bommel. Van Bronckhorst kon niet meer verder spelen en werd gewisseld voor Dirk Kuijt.

In de tweede helft waren beide ploegen meer in evenwicht, ook qua kansen en balbezit. Robben en tweemaal Van Persie kregen nog kansen maar wisten niet tot scoren te komen. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Nederland nog een vrije schop net buiten het strafschopgebied nadat Landzaat onderuit werd gehaald. Van Persie nam de vrije schop loeihard maar schoot tegen de paal.

NEDERLAND - AUSTRALIË 1-1
9' Van Nistelrooy 1-0
54' Cahill 1-1

Scheidsrechter: Dean (Eng)
Gele kaart: Grella (Aus)
Rode kaart: 61. Wilkshire (Aus)

Opstellingen

NEDERLAND: v.d.Sar, Kromkamp (Heitinga/46), Ooijer, J.Mathijsen, v.Bronckhorst (Kuyt/64), v.Bommel, Sneijder (Landzaat/50), Cocu (Maduro/37), v.Persie, v.Nistelrooij, Robben.

AUSTRALIË: Schwarzer, Emerton, Neill, Moore, Chipperfield, Sterjovski (Cahill/51), Grella, Culina, Wilkshire, Bresciano (Thompson/67), Viduka (Aloisi/65).