[upd] Ploegleider Saiz opgepakt

Pieter (Falco)
Manolo Saiz, de ploegleider van wielerploeg Liberty Seguros is vandaag opgepakt door de Spaanse politie.

Dit bericht werd gemeld door de Spaanse radiozender Cadensa SER. Saiz zou samen met dokter Eufemiano Fuentes opgepakt zijn, vermoedelijk in het kader van een dopingzaak. De woordvoerder van Liberty, Jacinto Vidarte, was niet bereikbaar voor commentaar.

Al eerder kwam een renner van Liberty Seguros in opspraak. Roberto Heras moest zijn Vuelta-zege afstaan aan Denis Mentsjov, nadat hij achteraf betrapt werd op het gebruik van doping. Momenteel zijn Alexander Vinokourov en Alberto Contador de grootste vedettes die in deze ploeg rijden.

Update: Ploegleider Fuentes zou de renners systematisch doping hebben toegebracht om vervolgens hun bloed zodanig te behandelen dat ze niet betrapt werden bij de controles. Bij huiszoekingen op minstens vier plaatsen zijn eveneens hoeveelheden bloed en dopingproducten gevonden. Naast Saiz en Fuentes zijn ook nog drie anderen opgepakt.

Volgens radiozender Cadena SER onderzoekt de Guardia Civil ook nog naar een verband tussen Fuentes en enkele renners van het internationale peloton. Daarbij zou ondermeer gekeken worden naar een link met Team CSC. In de Giro d'Italia rijdt momenteel kopman Ivan Basso voor dit team in de roze trui.