Piepoli wint, Basso loopt uit

Michel (Baraja)
Ivan Basso heeft een uitstekende zaak gedaan in de Giro d’Italia. De CSC-coureur liep tijdens een lastige bergetappe uit op al zijn concurrenten. Leonardo Piepoli pakte de dagzege, nadat Basso geen risico wilde nemen in de afdaling.

Om 11.47 uur klonk het startschot voor de dertiende rit. Onder andere Robbie McEwen en Michael Rogers begonnen niet aan de 218 kilometer lange tocht naar La Thuile. De etappe kende een slechts één obstakel, maar dat was wel de Colle San Carlo, een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van een kleine tien procent. De streep lag echter niet bergop, maar na een achttal kilometer lange afzink. Voor renners als Gilberto Simoni, Damiano Cunego en José Rujano was het zaak aan te vallen. De hele dag zou het miezeren.

Het gemiddelde in het eerste uur bedroeg liefst 53,2 kilometer, ongehoord voor Giro-begrippen. In dit moordende tempo sneuvelde elke aanval voordat die goed en wel op gang kwam. Pas na een kleine negentig kilometer ontstond er rust, en kreeg een groepje de zegen van het peloton. De namen van de vluchters: Olivier Bonnaire, Marzio Bruseghin, José Julia Cegarra, Christian Knees, Benoit Poilvet en José Serpa. Ongeveer zes minuten bedroeg de maximale voorsprong. CSC en Saunier Duval bepaalden het tempo in de hoofdmacht.

Tot aan de voet van de San Carlo bleef dit beeld intact; het was stilte voor de storm. De koplopers werden op de eerste flanken van de beklimming opgeslokt door José Rujano, die de debatten opende in de groep der favorieten. Daarin moesten Danilo Di Luca, Paolo Savoldelli, Tom Danielson, Franco Pellizotti en Emanuele Sella snel lossen. Ook Damiano Cunego kon het tempo van Basso-knecht Cuesta niet volgen. Uiteindelijk plaatste de roze trui in eigen persoon een aanval. Slechts Leonardo Piepoli kon mee met Basso. Simoni en Enrique Gutierrez hielden de schade nog enigszins beperkt.

Het duo Basso/Piepoli passeerde als eerste de top van de San Carlo. Op ruim een minuut passeerden Simoni en Gutierrez. Daarachter was het slagveld nog groter: Cunego had bijvoorbeeld al drie minuten aan zijn broek. Voorin verkoos Basso uiterst behoedzaam te dalen, waardoor Piepoli weg kon rijden. Piepoli’s ritzege kwam niet meer in gevaar. Op driekwart minuut bolde Basso als tweede over de meet. De nummer twee van de laatste Tour de France boekte echter forse terreinwinst op zijn rivalen. In het klassement heeft Basso nu ruim drie minuten voorsprong op Gutierrez.

Morgen staat er opnieuw een bergetappe op de rol, ditmaal tussen Aosta en Domodossola. Net als vandaag ligt de aankomst na een afdaling. De top van de laatste col, de Passo del Sempione, ligt op ruim veertig kilometer van de finish. Het is een voorproefje voor de loodzware slotweek.


Giro d’Italia – 13e etappe - Alessandria - La Thuile – 218 kilometer:

PlaatsRennerPloegTijd
1L. PiepoliSaunier Duval5.21.12
2I. BassoCSC0.43
3E. GutierrezPhonak1.18
4G. SimoniSaunier Duval1.18
5M. ScarponiLiberty Seguros2.12
6F. PellizottiLiquigas2.12
7J. GadretAG2R2.12
8J. Perez CuapioPanaria2.17
9D. CunegoLampre2.35
10P. SavoldelliDiscovery Channel2.35


Klassement:

PlaatsRennerPloegTijd
1I. BassoCSC49.53.35
2J. E. GutierrezPhonak3.27
3P. SavoldelliDiscovery Channel5.30
4W. BelliSella Italia7.35
5G. SimoniSaunier Duval8.00