IDL: Barney ruim langs Lloyd

Michel (Baraja)
Raymond van Barneveld heeft voor de derde keer de International Darts League gewonnen. In een eenzijdige finale was Barney een maatje te groot voor Colin Lloyd: 13-5.

Lloyd kende een zeer beroerde start. Scorend wist hij Van Barneveld nog redelijk bij te benen, maar naarmate het einde van een leg in zicht kwam, liet hij het liggen. De eerste leg zette wat dat betreft de toon: Jaws miste viermaal op dubbel 8 en Van Barneveld profiteerde optimaal. Met name op de beslissende momenten was onze landgenoot, die aanvankelijk ook niet super speelde, dominant. De eerste vijf sets eindigden in een 2-1 score, waarvan de laatste na een knappe bullfinish. Pas net voor de eerste onderbreking slaagde Lloyd erin een set te pakken.

De spanning leek in het tweede gedeelte terug te keren. Lloyd kwam in zijn ritme en miste minder dubbels. Een fraaie elfdarter bracht hem op 3-5. Ook Van Barneveld bereikte een hoger niveau, iets wat zich het best laat illustreren door een bijna negendarter (zijn achtste pijl belandde net boven de triple 19). De laatste twee sets voor de tweede pauze gingen naar de viervoudig Lakeside kampioen. Vooral de elfde set was van belang. In plaats van 6-5 werd het 7-4, waarna Barney doordrukte naar 8-4.

Een ontspannen Van Barneveld gaf Lloyd vervolgens geen schijn van kans. Onder andere dankzij een tiendarter koerste de voormalige postbode nog af op een zeer respectabel gemiddelde van om en nabij de 100 per drie pijlen. Op 12-5 gooide Van Barneveld succesvol voor het toernooi: een checkout van 78 bracht hem de bokaal. Net als in 2003 en 2004 is de Darts League een prooi voor Barney.


Raymond van Barneveld – Colin Lloyd 13-5
(2-1, 2-1, 2-1, 2-1, 2-1, 0-2, 1-2, 0-2, 2-0, 1-2, 2-1, 2-0, 2-0, 2-1, 2-0, 0-2, 2-0, 2-0)