Rome: Nadal troeft Federer af

Michel (Baraja)
Rafael Nadal heeft op heroïsche wijze het Masterstoernooi van Rome gewonnen. In een strijd der titanen klopte hij Roger Federer na vijf zinderende sets. Nadal evenaart met zijn zege het record aantal aaneengesloten overwinningen op gravel.

Nadal won met 6-7, 7-6, 6-4, 2-6 en 7-6 van de nummer één van de wereld. Met recht geldt de Spanjaard als angstgegner van Federer, want de stand in onderlinge ontmoetingen is nu 5-1 in het voordeel van Nadal. Het eerste bedrijf zette de toon voor de clash: lange rally’s, waarin voor ieder punt werd gestreden. Een tiebreak was het logische gevolg van het evenwicht. Federer domineerde met zijn aanvallende spel deze ‘dertiende game’: het werd 7-0.

De tweede set werd ook beslist middels een tiebreak. Nu kon Nadal beter meekomen en op 5-5 beging de Fed-Express twee dure fouten met zijn forehand. De Spanjaard kwam steeds beter in de wedstrijd en op 3-2 in de derde set kraakte hij Federers service. Een wederopstanding bracht de drievoudig Wimbledonwinnaar echter in een beslissende set: Nadal werd liefst tweemaal gebroken in de vierde set.

Federer pakte een 3-1 voorsprong, maar Nadal versaagde niet en plaatste de rebreak. Op 5-6 miste Federer twee matchpoints, via twee unforced errors. De Zwitser was weinig aangedaan door deze gemiste kansen, getuige zijn uitstekende start in de cruciale tiebreak. Vanaf 3-5 pakte Nadal echter vier punten achtereen. Ondanks zeventig winners incasseert Federer opnieuw een nederlaag tegen zijn vijf jaar jongere rivaal. Nadal heeft nu Guillermo Vilas’ record van 53 ongeslagen partijen achter elkaar geëvenaard.