McEwen weer de rapste

Michel (Baraja)
Robbie McEwen heeft de vierde rit van de Giro d’Italia gewonnen. De Australiër was de snelste na een geschiedenisloze etappe.

Zonder Alessandro Petacchi vertrok de Girokaravaan om 12.00 uur voor de laatste rit op Waalse bodem. Tussen Wanze en Hotton lag er 200 kilometer te wachten op de coureurs. De Ardennen werden echter ontweken, zodat een massasprint de meest logische uitkomst leek. Vijf man tekenden voor de vlucht van de dag, die al vroeg tot stand kwam: Patrick Calcagni (Liquigas), Sandy Casar (Française des Jeux), Jurgen Van de Walle (Davitamon-Lotto), Grischa Niermann (Rabobank) en Alessandro Bertolini ( Colombia Selle Italia).

Na 107 kilometer was de maximale voorsprong van 6.45 bereikt, iets groter dan de voorbije dagen. Logischerwijs bepaalden Gerolsteiner (voor leider Schumacher) en Davitamon-Lotto (McEwen) het tempo in de hoofdmacht. Veel gebeurde er ondertussen niet, op de opgave van Leonardo Bertagnolli na. De kopman van Cofidis kampt met hooikoorts. Op ongeveer vijftien kilometer van de meet was het afgelopen met het avontuur van de leiders en kon de voorbereiding op de spurt beginnen.

Zonder Petacchi kende de aanloop naar de sprint geen geordend karakter. Geen enkel team legde er de zweep over. Onder meer Jens Voigt plaatste een demarrage. De Duitser waaide snel weer terug. Uiteindelijk kwam het toch tot een – chaotische – sprint. McEwen bleef lang in het wiel zitten van Mirko Lorenzetto, om indrukwekkend aan te zetten. Paolo Bettini en Alberto Loddo pakten de plaatsen twee en drie. Voor McEwen is het alweer zijn tiende Giro-etappe en z’n tweede van 2006.

Morgen is er een rust- en reisdag. Donderdag staat er tussen Piacenza en Cremona een ploegentijdrit van 38 kilometer op het programma. Anders dan in de laatste edities van de Tour geldt de reële tijd. Voor Cunego en Simoni wordt het zaak de schade niet verder te laten oplopen.


Uitslag 4e etappe – Wanze - Hotton – 193 kilometer:

#Coureur:Ploeg:Land:Tijd:
1R. McEwenDAVAUS4.38.51
2P. BettiniQUIITAz.t.
3A. LoddoCSESPAz.t.
4A. RichezePANARGz.t.
5O. PollackTMODUIz.t.

Klassement:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1S. SchumacherDUIGER14.52,55
2P. SavoldelliITADSC0.13”
3D. RebellinITAGER0.23”
4J. GutierrezSPACAI0’29”
5J. RubieraSPADSC0’31”