[Column] De stoel van de bondscoach

Bjorn (Bjoro)
Iedere week geven onze columnisten Bjoro en Da_Sandman om en om hun kijk op de voetbalwereld.
Deze week is het woord weer aan Bjoro die, in het dertiende deel van een serie columns, antwoord geeft op de vraag van Da_Sandman: De Bondscoach heeft een groep bekend gemaakt van 33 spelers. Wie zouden er volgens jou moeten afvallen Bjoro ?

Natuurlijk weet ik het altijd beter, zeker als ik de verantwoording niet hoef te dragen. Maar als dan de vraag wordt voorgelegd, neem jij even plaats op de stoel van de bondscoach en wijs even tien man uit de selectie aan die moeten afvallen, besef ik pas dat het niet eens zo makkelijk is.
Vroeger was het wat makkelijker, toen had je spelers als Hennie Meijer, Cees van Kooten, Piet Schrijvers, Ronald Koeman. Tja daar kon je makkelijk tegen zeggen dat ze moesten afvallen, natuurlijk ! Maar nu, ik zou het niet weten.
Dan dus maar door middel van een hoop vragen te stellen een aantal spelers wegstrepen.
Ik pak een biertje en ga even lekker in de tuin zitten, heb de lijst met de groep van 33 spelers uitgeprint en ga nu met twee stiften (een rode en een groene) lekker strepen in de lijst. De groene spelers gaan mee, de rode niet.

Goed je neemt niet alle vier de keepers mee. Dat Edwin van der Sar eerste keus is, dat is logisch. Blijven er nog drie op het lijstje staan. Henk Timmer is al een tijdje de vaste reserve-doelman, die dan ook maar mee? Maar dan zit je er nog steeds met twee. Dan kun je kiezen voor routine of voor opleiding. Hoe vaak komt het dan voor dat zowel de eerste als de tweede goalie niet kan spelen? Volgens mij nooit, dus toch maar Stekelenburg mee dan, kan hij leren want hij is toch wel de beoogde opvolger op termijn, kan hij mooi een beetje de sfeer proeven en wat ervaring opdoen. De keepers ben ik dus uit, mooi zo! Patrick krijgt een rode streep. Ik loop even naar binnen en beloon mezelf met een schaaltje chips, hoewel chips, borrelnootjes worden het. Zijn dat nou chips of niet? Ik besluit dat ik me niet al te druk daarom ga maken, ik heb immers belangrijkere keuzes te maken!

De verdedigers dan, dat wordt al een stuk lastiger. Wat zou ik doen als bondscoach, mijn systeem aanpassen aan de geselecteerde spelers, of selecteren aan de hand van het systeem dat ik wil spelen?
Tjonge jonge zeg, dat valt echt niet mee. “Je moet je nooit aanpassen aan je tegenstander, maar altijd uitgaan van je eigen kracht“; vertelde een trainer mij vroeger. Heeft hij op zich wel gelijk in natuurlijk, maar moet je als Nederlands elftal nu echt met vier verdedigers spelen als alle tegenstanders met maximaal twee aanvallers zullen spelen? Ik vind van niet en zal dus met drie verdedigers gaan spelen en wil alle posities dubbel bezet hebben en nog één man extra. Van de elf op papier moet ik er dus vier wegstrepen. Ik neem een slokje.

Op rechts heb ik dan graag een speler, die opbouwend ook het nodige kan. Jan Kromkamp is de eerste speler die bij mij opkomt, maar die speelt volgens mij bijna niet meer, rode streep er door dus en een slokje. André Ooijer dan maar in de basis. Ik ben geen fan van hem, vind hem een beetje domme voetballer (qua kaarten en overtredingen) maar in de persoonlijke duels kun je hem best gebruiken en opbouwend ook, dus een groene streep voor André. Er steekt een licht briesje op en mijn Sportweek waait open, precies op de pagina met een artikeltje over Jan Kromkamp, hij speelt weer de laatste tijd en wil naar het WK. Verdorie hij mag dus wel een groene streep, ik ben pas bij de rechtsback en mijn blaadje ziet er al uit als een palet van Herman Brood. Kew Jaliens krijgt dus een rode.

Voordat de centrale verdediger aan de beurt komt neem ik een handje borrelnootjes, tis goed uit te houden hier, zeg!
Khalid Boulahrouz is voor mij een zekerheidje dus die gaat op groen. De tweede man op die positie wordt voor mij toch Joris Mathijsen. Nou dat gaat lekker zo, schuiven we door naar links. Als je de linksback van een Champions League binnen de gelederen hebt kun je die onmogelijk passeren natuurlijk. Gio krijgt een groen lijntje. Een goed alternatief lijkt mij persoonlijk Tim de Cler en dus ga ik met rood krassen door de namen van Wilfred Bouma en Urby Emanuelson. Bij die laatste schrijf ik nog wel even de letters FdH neer. Van mij mag hij mee met Foppe de Haan naar Portugal. De keuze voor de extra verdediger zal nu dus gaan tussen Barry Opdam en Ron Vlaar, mijn voorkeur voor een extra linkspoot doet de naam van Vlaar rood kleuren en die van Opdam groen. Ik zoek nog even op of Ron ook een FdH-tje krijgt.

Een ruit op het middenveld lijkt mij de garantie voor een veldoverwicht. Een verdedigende middenvelder, die al op het middenveld probeert de aanval van de tegenpartij te stoppen, een aanvallende midenvelder die steeds vlak achter de spitsen op duikt. En dan aan de zijkanten twee lopers die de rest een beetje controleren. Voor de verdedigende taak geef ik de voorkeur aan Edgar Davids met als back-up Hedwiges Maduro. Met de groene stift kleur ik hun namen. Aanvallend heb ik het meeste vertrouwen in Rafael van der Vaart, al zal die met zijn hoofd meer bij de geboorte van zijn zoontje zitten dan bij het WK. Wesley Sneijder neem ik ook mee als vervanger voor Rafael. Ik heb ook wel eens gelezen dat mannen, die juist vader zijn geworden extra krachten vrijmaken, omdat ze zo trots zijn. Misschien dat John van ’t Schip kan vertellen aan Pappie vd Vaart dat het toch wel mooi zou zijn dat als hij later met een fotoboek op schoot zit en dan kan vertellen “Kijk jongen, hier was jij een paar dagen oud en toen scoorde pappa het winnende doelpunt in de finale”. Dat het kind dan vraagt wat een doelpunt is, komt natuurlijk door de moeder.
Als buitenste middenvelder gun ik de basisplaats aan Cocu en Van Bommel. De reserves voor deze twee spelers worden Denny Landzaat en Nigel de Jong. Toch heb ik het gevoel dat ik lekker ga, een rode streep door George Boateng. Dat bondscoach spelen valt eigenlijk best wel mee. Tijd voor een nieuw biertje, beloof ik mezelf.

Dan alleen nog de spitsen, voor de verandering begin ik op links, niet dat ik het saai begin te vinden, maar dat zijn voor mij twee zekerheidjes dus dat scheelt tijd en bondscoach zijn is natuurlijk geen full-time job. Robben en Van Persie zet ik, zonder er bij na te denken in het groen. De centrumspitsen zijn Ruud van Nistelrooij en Klaas-Jan Huntelaar dus hoef ik nog maar twee namen te kiezen van de overgebleven zes.

Op rechts wil ik spelen met Dirk Kuyt dus nog maar vijf namen op het lijstje. Castelen, Babel, Meerdink en Vennegoor of Hesselink. Ik pieker me haast suf. Wil ik Lange Jan erbij als supersub? Wil ik Ryan omdat hij met zijn snelheid een gevaar kan zijn op zowel links als rechts? Meerdink kan een goede rechtsbuiten zijn, maar ook op een WK? Castelen heb ik nog het lekkerste gevoel bij, rechtsbuiten, snelheid, dreiging, kan een doelpunt maken, speelt de laatste tijd veel en goed! Romeo Castelen is het geworden en dus laat ik Ryan Babel, Jan Vennegoor en Martijn Meerdink definitief thuis. Ik drink me glas leeg en kijk trots naar mijn groen-rode namenlijst.
Nog één keer tel ik mijn WK-selektie... 24 man, shit, kan ik weer opnieuw beginnen.

En Da_Sandman, heb je een beetje genoten van de finale om de Gatorade Cup ?