Evans pakt eindzege Romandië

Michel (Baraja)
Cadel Evans heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De 29-jarige Australiër greep de macht door de afsluitende tijdrit royaal te winnen. Alberto Contador en Alejandro Valverde grepen de overige podiumplaatsen.

Het parcours rond Lausanne was aardig glooiend met vooral naar het einde toe lastige hellingen. Met 20,4 kilometer was de afstand lang genoeg om een aardig gat te slaan. Voorafgaand aan deze race tegen de klok konden vier man nog aanspraak maken op de eindzege: Alberto Contador, Alejandro Valverde, Cadel Evans en Jörg Jaksche. Het verschil tussen de twee eerstgenoemden bedroeg slechts zes seconden in het voordeel van Contador.

Voordat de strijd om de eindzege zou losbarsten zette Leif Hoste een zeer scherpe 26.41 neer, slechts 23 seconden boven het parcoursrecord van Tyler Hamilton. De Belg vond zich terug op de tweede stek in het dagklassement. De anciens Bobby Julich, Christophe Moreau en Sergei Gonchar presteerden ook naar behoren. Jan Ullrich besloot zijn eerste rittenkoers van 2006 met een matige 28.47. Der Jan richt zijn pijlen vanaf nu op de Giro d’Italia, die aanstaande zaterdag van start gaat in Seraing.

Bij het eerste tussenpunt was het duidelijk dat Jaksche geen rol van betekenis zou spelen om de eindzege. Evans deed het een stuk beter en nam virtueel de leiding bij het tweede tussenpunt. Het Spaanse duo Valverde/Contador moest veel toegeven op de Australiër. Uiteindelijk finishte Evans in 26.19 als eerste. Valverde en Contador belandden boven de 27 minuten. In het eindklassement bekleedt Evans de eerste plaats, voor Contador en Valverde. Voor Davitamon-Lotto is het een passend sluitstuk van een zeer geslaagde Ronde van Romandië. Eerder pakten McEwen en Horner al ritzeges.


Ronde van Romandië – 5e etappe – Lausanne – Lausanne, 20,4 kilometer

#CoureurPloegTijd
1C. EvansDAV26.19
2L. HosteDIS0’22”
3B. JulichCSC0’38”
4A. KashechkinCDI0’44”
5S. GoncharCA0’49”

Eindklassement

#CoureurPloegTijd
1C. EvansDAV16.43.08
2A. ContadorLIB0’27”
3A. ValverdeIBA0’44”
4J. JakscheLIB0’54”
5A. KashechkinLIB1’24”