Ware stadion-boom in New York

Corné (Curchulain)
Nadat de New York Giants en New York Jets al een groen licht kregen voor het samen bouwen van een stadion ter vervanging van Giants Stadium, en de New York Islanders aan de slag mogen om het vervallen Nassau Coliseum te vervangen, konden de honkbalteams van de Big Apple niet achterblijven.

Vandaag werden de financieringsplannen voor twee nieuwe stadions door de gemeenteraad van New York goedgekeurd. Naast Yankee Stadium zal een nieuw stadion verrijzen met een kostenplaatje van ongeveer een miljard dollar. 200 Miljoen daarvan wordt door stad en staat bekostigd, de rest komt voor rekening van de club. De Mets zullen de parkeerplaats van Shea Stadium gebruiken om 800 miljoen dollar aan een nieuw stadion te spenderen. Daarvan is 165 miljoen afkomstig van de staat en de stad. De nieuwe stadions zouden met afstand de duurste in de competitie worden, die momenteel als leiders het 570 miljoen dollar kostende Rogers Centre in Toronto en het Safeco Field van 517 miljoen dollar in Seattle kent. Beide stadions hebben een beweegbaar dak.

Yankee Stadium, geopend in 1923, is het op twee na oudste stadion van de Major League Baseball, na het Wrigley Field van de Chicago Cubs en Fenway Park van de Boston Red Sox. In dit lijstje staat Shea Stadium op een zesde plaats, hoewel het stadion pas in 1964 geopend werd. Zulke relatief korte levensduren zijn niet uniek in de MLB; in St. Louis werd recentelijk het nieuwe Busch Stadium geopend, dat het nog geen 50 jaar oude stadion met dezelfde naam verving. Het Riverfront Stadium in Cincinnati werd in 2002 na 32 jaar dienst door maar liefst twee aparte stadions voor de Cincinnati Reds en het football-team de Cincinnati Bengals vervangen.