Boonen superieure winnaar Scheldeprijs

Ambrosius
De 94e Scheldeprijs Vlaanderen is gewonnen door Tom Boonen. Quickstep, de ploeg van de wereldkampioen, dirigeerde de complete koers met Steven de Jongh als beste Nederlander op de tweede plaats achter zijn kopman.

De traditionele koers tussen Antwerpen en Schoten over 200 kilometer begon al snel met vuurwerk. Al na twintig kilometer scheidde zich een grote groep af van het peloton, waaronder de bijna voltallige Quick Step-ploeg. Het was dan ook het initiatief van deze ploeg om te demarreren. Het duurde lang voordat deze kopgroep echt weg kon komen, het verschil bleef lang klein. Op zeventig kilometer van de meet was de voorsprong inmiddels gegroeid tot meer dan vijf minuten.

In de kopgroep van 23 zaten vijf Nederlanders: Cohnen, Vierhouten, Boven, De Jongh en Knaven. Daarachter was er een zware valpartij, met als voornaamste slachtoffer Peter van Petegem. De Belg moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis, waar een gebroken sleutelbeen werd geconstateerd.

De kopgroep was bij het ingaan van de drie plaatstelijke rondes veilig, de voorsprong bleef toenemen, in het peloton werd geen moeite meer gedaan om terug te komen. Bij de eerste passage in Schoten stapte Jan Boven af om te voorkomen dat een blessure aan zijn zitvlak zou verergeren. Op 25 kilometer van de finish, bij de passage van de kasseien van de Broekstraat probeerde Gert Steegmans het, maar zijn ontsnapping hield niet lang stand. Bij de doorkomst aan de finish van het peloton werden zij uit koers gehaald, vanwege de grote achterstand.

Kort daarna ging de Nederlander Stefan Cohnen alleen op avontuur, bij het ingaan van de laatste ronde had hij een halve minuut op de rest van de kopgroep, aangevoerd door de complete trein van Quickstep. Op zes kilometer van de streep werd hij ingehaald door Pasamontes, twee kilometer later was de groep weer compleet. Quickstep bleef superieur op kop rijden, alleen Mori probeerde het nog om weg te komen, maar hij had geen resultaat. Boonen werd koninklijk afgeleverd op de laatste rechte lijn. Steven de Jongh was de laatste man die de sprint aantrok, Boonen won eenvoudig en De Jongh kon zelfs nog tweede worden voor Steegmans.

Uitslag Scheldeprijs Vlaanderen

PlaatsNaamLandPloeg
1Tom BoonenBelgiëQuickstep
2Steven de JonghNederlandQuickstep
3Gert SteegmansBelgiëDavitamon Lotto
4Niko EeckhoutBelgiëChocolade Jacques
5Graeme BrownAustraliëRabobank
6Enrico GasparottoItaliëLiquigas
7Jens RendersBelgiëChocolade Jacques
8Aart VierhoutenNederlandSkil-Shimano
9Jeremy HuntAustraliëUnibet.com
10René WeissingerDuitslandSkil-Shimano