Gouden bal voor WK-winnaar

Corné (Curchulain)
Behalve in de finale zullen alle wedstrijden van het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland deze zomer met een zwart-witte bal gespeeld worden. De Zeitgeist-bal die Adidas voor het toernooi ontwikkelde heeft de traditionele kleuren van het Duits voetbalelftal. De finale wordt gespeeld met een goudkleurige bal.

Het bijzondere is echter dat het land dat het WK wint de vier opvolgende jaren met de gouden ballen mag spelen. Dat betekent dus dat zowel eventuele kwalificatiewedstrijden voor het continentale kampioenschap als de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2010 in Zuid-Afrika met een logoloze Adidas-bal kunnen worden gespeeld. Of de winnaars dit ook zullen doen is niet duidelijk; sponsoren van de nationale voetbalbonden zouden kunnen protesteren tegen het gebruik van een door een concurrent geproduceerde bal.

Het is voor het eerst sinds 1966 dat een logoloze bal wordt gebruikt op een wereldkampioenschap; in 1970 was Adidas zelf de eerste producent die een logo op de WK-bal plaatste. Een zwart-witte bal was de afgelopen twee edities van het toernooi niet in gebruik; in 1994 werd een dergelijk kleurenschema voor het laatst gebruikt.