Gomez Marchante verrast in Baskenland

Ambrosius
José Angel Gomez Marchante heeft dankzij een overwinning in de afsluitende tijdrit in Zalle de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Spaanse aanvaller was verrassend sneller dan Valverde en Contador. Samuel Sanchez verloor teveel tijd om zijn leiderstrui te behouden.

Michael Boogerd ging vandaag niet van start in de tijdrit over 24 kilometer in en rond Zalla. Hij gaat zich richten op de komende klassiekers. De eerste 'grote naam' die de snelste tijd neerzette was Carlos Sastre, maar zijn tijd bleef niet lang staan. De jonge Sloveen Brajkovic verbeterde de tijd van de Spanjaard. Thomas Dekker kwam niet in de buurt van het podium. Ook de tijd van Brajkovic was geen lang leven beschoren, want Petrov reed twee seconden sneller: precies 33 minuten.

De erkende tijdrijder Ignacio Gutierrez Palacios kon deze tijd niet verbeteren. De nummer tien van het klassement, Sinkewitz, kwam heel dichtbij. Alejandro Valverde was bij de meetpunten onderweg al snel, dit resulteerde in de snelste eindtijd tot dan toe: 32.50, tien seconden sneller dan Petrov. Daarmee stond de Spanjaard ook virtueel aan de leiding in het klassement. Deze plaats was hij snel weer kwijt toen de klimmer Gomez Marchante over de meet ging met een tijd die nog zes seconden sneller was dan die van Valverde.

De klassementsrenners Evans, Perdiguero, Rebellin en Bertagnolli verloren teveel tijd om hun goede positie te behouden. Alleen Contador leek Gomez Marchante nog te kunnen bedreigen, want ook leider Samuel Sanchez was niet snel genoeg onderweg. Maar ook de Spaanse rijder van Liberty Seguros kon niet tippen aan de verrassing van de dag. Contador werd uiteindelijk achtste, waardoor Gomez Marchante winnaar werd van de Ronde van het Baskenland, net voor Alejandro Valverde.

Uitslag zesde etappe Ronde van Baskenland

PlaatsNaamPloegTijd
1Gomez MarchanteSaunier Duval32.46
2ValverdeIlles Balears32.50
3ColomIlles Balears32.52
4PetrovLampre33.00
5SinkewitzT-Mobile33.02

Eindklassement Ronde van Baskenland

PlaatsNaamPloegTijd
1Gomez MarchanteSaunier Duval20.31,47
2ValverdeIlles Balears0.07
3ColomIlles Balears0.07