Goud en wereldrecord zwemsters op 4x100 vrij

Olga (Nuongirl)
Bij het wereldkampioenschap kortebaan in Shanghai hebben de Nederlandse zwemsters met een wereldrecord goud veroverd op de 4x100 vrije slag. Het Nederlandse team, bestaande uit Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis, zwommen zaterdag een tijd van 3.33,32. Het oude wereldrecord was sinds april 1997 met 3.34,55 in handen van de Chinese vrouwen.

Na het zilver van Veldhuis op de 100 meter vrije slag is dit de tweede medaille voor Nederland bij dit WK.

"Dit hadden we echt niet verwacht. Het was al zo moeilijk eerste te worden en dan zwemmen we gewoon een wereldrecord. Echt geweldig," aldus Groot. Aanvankelijk had Schreuder het niet in de gaten dat ze een toptijd hadden gezwommen. "Dit is echt te gek. We hadden vanochtend wel bekeken gezwommen, maar je moet het toch maar even doen."

Marleen Veldhuis plaatste zich individueel met een tweede tijd voor de finale van de 50 meter vrij. De titelverdedigster op de sprint tikte aan in een tijd van 24,34. Hinkelien Schreuder behaalde ook de finale op die afstand, 24,76 was de vijfde tijd. De finales staat zondag op het programma.