Hushovd wint sprint in Wevelgem

Ambrosius
Thor Hushovd heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor was de snelste in de massasprint in de semi-klassieker tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Kopp werd tweede voor Petacchi.

De start vond vanochtend plaats in Deinze, een plaats vlakbij Gent. Het peloton ging op weg voor 205 kilometer richting Wevelgem. De wind was het grootste deel van de koers in de rug, waardoor de snelheid hoog lag en er weinig vluchtpogingen waren. Halverwege de koers gingen Eisel en Gussev op avontuur, maar hun voorsprong werd nooit groot. Op zeventig kilometer van de meet konden onder andere Gilbert en de winnaar van vorig jaar, Nico Mattan, aansluiten. Enkele kilometers later was het peloton weer compleet.

De Kemmelberg moest de scherprechter van deze koers worden, deze heuvel moest twee keer worden beklommen in de laatste zestig kilometer. Bij de eerste beklimming liet Hushovd zien dat hij sterk was, ook Cancellera en Hoste gingen goed met de Noor mee. Er vielen geen gaten in de kop van het peloton. Na de afdaling kwam er een ontsnappingspoging van vijf man met onder andere de Nederlander Steven de Jongh. De vijf bleven tot na de tweede beklimming van de Kemmelberg voorop. Voorin het peloton reden Erik Dekker en zijn ploeggenoot, de nummer twee van vorig jaar, Juan Antonia Flecha. Bovenop was het verschil nog een kleine halve minuut. Op 33 kilometer van de finish was de vluchtpoging voorbij toen een klein peloton de groep van De Jongh greep.

In dit peloton zat onder andere Petacchi met een aantal ploeggenoten, Boonen zat er niet bij. De wereldkampioen reed er ruim een halve minuut achter in een tweede peloton. Het eerste peloton werd aangevoerd door Milram, de ploeg van Petacchi. Zij probeerden ervoor te zorgen dat Boonen niet terug kon komen. Bij Boonen waren Van Bon en Mattan de enige die wilden rijden. Zij reden voor hun sprinter Steels. Twintig kilometer voor Wevelgem was het duidelijk dat de groep Boonen niet meer terug zou komen.

Er waren nog pogingen om de massasprint te ontlopen door Michaelsen en Roesems, maar deze waren zonder succes. Roesems kwam nog erg dichtbij, hij reed vanaf 13 tot 1,5 kilometer net voor de groep uit, maar moest het toen opgeven. Op het moment dat Roesems werd gegrepen ging Pozzato in de aanval. De Italiaan werd net gegrepen voor de streep door de sprintende meute. Hushovd was daarvan de snelste, net voor Kopp en Petacchi.

Uitslag Gent - Wevelgem

#CoureurTijd
1.Thor Hushovd (Noo)4:57.33
2.David Kopp (Dui)z.t.
3.Alessandro Petacchi (Ita)z.t.
4.Filippo Pozzato (Ita)z.t.
5.George Hincapie (VS)z.t.
6.Fabian Cancellara (Zwi)z.t.
7.Bernhard Eisel (Oos)z.t.
8.Erki Pütsep (Est)z.t.
9.Allan Davis (Aus)z.t.
10.Kurt-Asle Arvesen (Noo)z.t.
11.Heinrich Haussler (Dui)z.t.
12.Henk Vogels (Aus)z.t.
13.Alexei Markov (Rus)z.t.
14.Baden Cooke (Aus)z.t.
15.Franck Renier (Fra)z.t.
16.Martin Elmiger (Zwi)z.t.
17.Grégory Rast (Zwi)z.t.
18.Vicente Reynes (Spa)z.t.
19.Marcus Burghardt (Dui)z.t.
20.Jimmy Engoulvent (Fra)z.t.