[Upd] Zeer grote ophef rond verbod oortjes

Pieter (Falco)
..., Kikker in je bil!

De UCI heeft besloten per direct het gebruik van oortjes niet langer meer toe te staan. Als gevolg van dit besluit is er veel ophef ontstaan bij de ProTour-ploegen en zal er actie gevoerd worden tijdens de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat.

De UCI noemt koersvervalsing als hoofdreden voor dit besluit. Ploegleiders zouden coureurs via de oortjes teveel informatie kunnen geven en daardoor de koers in een te sterke mate beïnvloeden. Een woordvoerder van de UCI zei dat via de motards ook genoeg informatie (zoals verschil in achterstand en dergelijke) gegeven kan worden aan het peloton of kopgroep. Mocht een renner tijdens een ProTour-wedstrijd betrapt worden op het gebruik van oortjes, dan zal deze na afloop van de wedstrijd uit het klassement geschrapt worden en ontvangt hij daarbij een boete van 2.000 Zwitserse Francs.

Het besluit om oortjes te verbieden heeft tot grote ophef geleid bij de ProTour-ploegen. Er wordt gedreigd om actie te gaan voeren tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het volgende scenario, dat bedacht is door verschillende ProTourploegen, zal aanstaande zondag waarschijnlijk werkelijkheid worden: vanaf de start in Brugge tot 11 kilometer voor de finishlijn zal het peloton als een gezamenlijk pak rijden. Vanaf de laatste helling in de koers, de Bosberg, zal er pas voluit gekoerst worden.

Bjarne Riis, ploegleider bij Team CSC, had het volgende commentaar hierover: "Eerst is er die continue heksenjacht op dopinggevallen en nu is er dan dit belachelijke plan. In 1998 hebben wij als coureurs tijdens de Tour actie gevoerd. Wij zullen niet nalaten dit wederom in 2006 te doen op deze wijze." Hiermee refereert de Deen aan de laatste keer dat het peloton in opstand kwam tijdens een wielerwedstrijd.

Dat de kansen op een overwinning voor Tom Boonen in de Ronde zijn geslonken, beaamt Quickstep-ploegleider Patrick Lefèvre: "Wij zijn ons er terdege van bewust dat het niet koersen tot de Bosberg in het nadeel gaat werken voor Tom Boonen. Aan de andere kant heeft hij in Parijs-Nice en in Qatar laten zien dat hij ook in een massasprint de rapste kan zijn.". Over het verbod van de oortjes had Lefèvre geen goed woord over: "Hoe is in hemelsnaam mogelijk dat zo'n verbod is getroffen? Het UCI is hiermee verworden tot een conservatief wereldvreemd instituut. Wat gaat hun volgende zotte maatregel worden? Dat we geen bandenwissels meer mogen uitvoeren en de coureurs net als in de jaren '50 met fietsbanden om hun lijf heen gebonden, moeten koersen?"