Jagr en Lundqvist verbeteren teamrecords

Corné (Curchulain)
Jaromir Jagr heeft het teamrecord voor aantal punten in een seizoen bij de New York Rangers verbeterd. In de derby tegen de New York Islanders waren zijn vier assists genoeg om Jean Ratelle op de lijst te passeren.

Aan het begin van de wedstrijd stond de voormalig MVP en vijfvoudig topscorer van de NHL nog gelijk met Ratelle op 109 punten. Na zeven en een halve minuut kwam hij alleen aan kop toen hij assisteerde op de goal van landgenoot Petr Prucha. Anderhalve minuut later was het een andere Tsjech, Martin Straka, die door Jagr bediend werd. Nog eenmaal in de eerste periode en eens in de tweede periode herhaalden Jagr en Straka dit kunstje, wat Jagr op 113 punten bracht en het 34 jaar oude record uit de boeken schrapte. Zijn persoonlijk record lijkt dit seizoen echter buiten bereik; het seizoen 1995-1996, spelend voor de Pittsburgh Penguins, sloot Jagr af met 149 punten.

Jagr deelt momenteel ook nog het teamrecord voor het aantal goals in een seizoen met Adam Graves, die in het seizoen 1992-1993 52 keer het net wist te vinden. Met nog tien wedstrijden te gaan zal waarschijnlijk ook dit record sneuvelen.

Goalie Henrik Lundqvist mocht ook een feestje vieren. De Zweedse publiekslieveling stond gelijk met Jim Henry en Johnny Bower, die in respectievelijk de seizoenen 1941-1942 en 1953-1954 beiden 29 overwinningen haalden als eerstejaars goalie. De 5-1 overwinning bij de Islanders bezorgde Lundqvist zijn dertigste.


Recordbrekers Jagr en Lundqvist