Freire opnieuw de sterkste in Brabantse Pijl

Bram (Chiel-Montagne)
Oscar Freire heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Brabantse Pijl gewonnen. De Spanjaard klopte zijn medevluchters, Kroon, Nuyens en Flecha, op de Alsemberg in de spurt.

De Brabantse Pijl, die traditioneel daags na de E3 Prijs wordt verreden, was vanaf het vertrek in Zaventem een offensieve koers. De aanvallers zagen hun kans schoon om, bij afwezigheid van Tom Boonen, een gooi te doen naar de zege. Na een snelle start kozen acht renners dan ook de aanval: Engels, Colli, Corioni, Rous, Vaitkus, Wijnants, Retschke en Poels. Het achttal domineerde de eerste koersuren, maar was op zestig kilometer van de meet toch een prooi voor het peloton.

Dat gebeurde door toedoen van de mannen van Davitamon - Lotto. De Belgische formatie had immers géén pion in de frontlinie. Na de samensmelting poogde Björn Leukemans deze oneffenheid teniet te doen door zichzelf op kop te zetten. Tevergeefs, want zijn versnelling op de Bruineput bleek niet krachtig genoeg. Zijn aanval was echter wel het sein voor anderen om de benen eens te strekken. Onder meer De Groot, Tankink en Flecha kozen de aanval.

Laatstgenoemde slaagde er uiteindelijk in om op 34 kilometer van de meet samen met Baguet, Kroon, Bodrogi, Carrara en Knees voorop te komen. Ze behaalden snel een minuut voorsprong, maar zagen deze ook weer even zo snel verdwijnen. Door toedoen van Abakoumov, die middels zijn inspanningen op de Bruineput een grote hap uit de marge van de vluchters nam, en Dockx kwam de grote groep op 24 kilometer van de meet weer aansluiten.

Wederom volgden enkele aanvallen, waaronder een versnelling van Vierhouten, maar zonder succes. Ook een vlucht van negen met mannen als Nuyens, De Groot, Freire en Arvesen raakte niet uit het zicht van het peloton. Op acht kilometer van de streep was het echter wel raak. Een demarrage van Freire zorgde eindelijk voor een definitieve schifting. Enkel Nuyens, Kroon, Duque en zijn ploegmakker Flecha konden de Spanjaard volgen. Zij gingen met z'n vijfen dan ook uitmaken wie de wedstrijd zou winnen.

Op de Lindenberg probeerden Nuyens en Kroon met een uitval de Rabobank-tandem te verschalken. Niet in de laatste plaats omdat zij wisten dat ze in een sprint kansloos zouden zijn tegen de drievoudig wereldkampioen. Beide renners sloegen een gat, maar kwamen niet weg. Duque moest echter wel passen.

Gezamenlijk draaiden de vier dan ook de Alsemberg op. Wederom probeerde Nuyens een sprint te voorkomen, maar weer zonder succes. Wat volgde was een sprint met vier. Daarin zette Kroon al vroeg aan, maar Freire liet zich niet verrassen. De Spanjaard wipte over de Nederlander heen en pakte zo voor de tweede maal op rij de winst in de Brabantse pijl. Marcus Ljunqvist won, op een halve minuut, de sprint van het peloton en werd vijfde.

Uitslag Brabantse Pijl (190 km)

#CoureurTijd
1.O. Freire (Spa)4:20:51
2.K. Kroon (Ned)z.t.
3.N. Nuyens (Bel)z.t.
4.J. Flecha (Spa)z.t.
5.M. Ljunqvist (Zwe)0.34'