T-A: Thomas Dekker winnaar

Pieter (Falco)
Thomas Dekker heeft de midden-Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico op zijn naam weten te schrijven. Zijn leidende positie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar in de zevende etappe, die gewonnen werd door Alessandro Petacchi.

De laatste etappe startte in Campli en eindigde met acht omlopen van acht kilometer in San Benedetto del Tronto. De Rabobank-ploeg controleerde aan de kop van het peloton, waardoor er genoeg bescherming was voor Thomas Dekker. Enige pech in de vorm van een lekke band bleef hem niet bespaard, maar al gauw keerde hij met hulp van de Rabobank-ploeg terug in het peloton. Tijdens de laatste omloop werd er veel getrokken en geduwd, maar incidenten bleven wonderwel uit. De Milram-ploeg probeerde het initiatief te nemen in de nerveuze laatste kilometer. Dit lukte uiteindelijk ook: Erik Zabel trok de sprint aan voor Alessandro Petacchi, die betrekkelijk gemakkelijk als winnaar over de streep kwam. Steven de Jongh werd uiteindelijk nog zesde in de eindsprint.

Na Joop Zoetemelk en Erik Dekker is Thomas Dekker de derde Nederlander die deze lastige meerdaagse koers op zijn naam weet te schrijven. Tevens is het voor de 21-jarige Dekker de eerste grote overwinning in zijn profcarrière. Hij legde de basis voor zijn overwinning door telkens attent te koersen. Waar andere favorieten zoals Rebellin en di Luca het lieten liggen, wist de Rabobank-renner telkens in de eerste groep te eindigen in de heuvelachtige etappes. Hij nam de leiderstrui over na de tijdrit, waar hij knap derde werd.

De weersomstandigheden hadden weliswaar ook zo hun invloed: Paolo Bettini schoof over het asfalt tijdens een fikse regensbui, terwijl hij toen leider was in het klassement. De beklimming naar San Giocomo, waar de beslissing had kunnen vallen in deze koers, werd eveneens geschrapt door de sneeuw die daar zou gaan vallen. Desalniettemin heeft Thomas Dekker voor een knappe prestatie gezorgd, zoals die ook zelf aangeeft: "Deze ronde had ik aangestreept in mijn agenda. Nu ik ook daadwerkelijk heb gewonnen, trekken we vanavond wel enkele flessen champagne open!"

Uitslag zevende etappe Campli - San Benedetto del Tronto (166 km)

#CoureurTijd
1.Alessandro Petacchi (Ita)4.22.50
2.Robbie McEwen (Aus)z.t.
3.Padrile Grillo (Ita)z.t.
4.Thor Hushovd (Noo)z.t.
5.Erik Zabel (Dui)z.t.

Eindklassement

#CoureurTijd
1.Thomas Dekker27.32.14
2.Jörg Jaksche (Dui)0.14
3.Alessandro Ballan (Ita)0.20
4.Paolo Savoldelli (Ita)0.40
5.Michael Boogerd0.46
6.Leonardo Bertagnolli (Ita)0.54
7.Ivan Basso (Ita)0.54
8.Karsten Kroon0.59