Rodriguez boekt zege in Parijs-Nice

Ambrosius
Joaquin Rodriguez heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van Illes Balears kwam alleen aan na ruim 200 kilometer in Digne-les-Bains. Landis bleef leider in het klassement.

De koers werd gekleurd door een ontsnapping van negen man, daarbij zaten twee Nederlanders: Joost Posthuma en Stef Clement en verder Moncoutie, Contador en Joaquin Rodriguez. Met nog bijna veertig kilometer te gaan was de voorsprong van het negental een kleine drie minuten. In het peloton werd de forcing gevoerd door Euskatel en Davitamon - Lotto.

Bij het begin van de laatste klim voor de finish, de Col du Corobin, een klim van eerste categorie, was de voorsprong geslonken tot een kleine twee minuten. Moncoutie was degene die gelijk aanging, Posthuma, Rodriguez en Contador konden mee, de rest moest lossen. Niet veel later demarreerde Joost Posthuma, de Nederlander breidde zijn voorsprong op zijn achtervolgers en op het peloton zelfs even uit. Halverwege de klim van bijna acht kilometer kwam Joaquin Rodriguez bij Posthuma.

Twintig kilometer van de streep moest Posthuma lossen, terwijl het zachtjes begon te regenen. In het peloton probeerde Schleck een aantal keer weg te komen, maar geen van de favorieten voor de eindzege kon ontsnappen. Op de top van de Col du Corobin, 16.5 kilometer van de streep, had Rodriguez bijna een halve minuut voorsprong op Posthuma, Moncoutie en Contador volgden op iets meer dan een halve minuut. Het peloton had anderhalve minuut achterstand. In de afdaling veranderde er weinig aan de voorsprong van de Spanjaard, hij mocht zijn zevende profzege aantekenen. Posthuma probeerde het alleen nog, daardoor bleef hij uit de greep van het peloton en werd verdienstelijk tweede. Pineau won de sprint van het groepje klassementsrenners. Landis behield zijn leiderstrui, bij de eersten in het klassement veranderde er niks, behalve dat Erik Dekker de top tien binnenkwam.

Uitslag vijfde etappe Parijs-Nice

PlaatsNaamLandTijd
1J. RodriguezSpanje4.43.34
2J. PosthumaNederland0.19
3J. PineauFrankrijk0.33
4M. CarraraItaliëz.t.
5V. NibaliItaliëz.t.