Briand wint 'mini-marathon' in Thialf

Ambrosius
Pascal Briand heeft de 'mini-marathon' over veertig ronden gewonnen. Het evenement diende als experimenteel sluitstuk van de finale van de wereldbeker in Heerenveen.

Al meteen na de start ging Eskil Ervik alleen op avontuur, maar dit duurde niet lang. Het peloton onder aanvoering van Rintje Ritsma was binnen enkele ronden weer samen. Ook Bob de Jong en Henk Angenent mengden zich aan de kop van het veld. Bob de Jong moest deze inspanning bekopen en gaf voor de helft van de wedstrijd op. Na vijftien ronden gaf ook Jan Bos er de brui aan.

Op dat moment was er onder impuls van Jeroen de Vries een kopgroepje ontstaan van zeven marathonschaatsers. Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent kon alleen de sprong naar de kopgroep maken. Op tien ronden van het einde probeerde de Fransman Loit ook de oversteek te maken, Gianni Romme ging met hem mee, maar ze konden het gat niet meer dichten. Enkele ronden voor het einde demarreerde Henk Angenent. Pas op de allerlaatste meters kon de Fransman Pascal Briand over Angenent heenkomen.

Uitslag marathon over 40 ronden
1. Pascal Briand (Fra)
2. Lars Hoogeboom
3. Henk Angenent