Uitslagen Six Nations speeldag 1

Corné (Curchulain)
Dit weekend is het jaarlijkse Six Nations-toernooi weer van start gegaan. De zes grootste rugbynaties van Europa bestrijden elkaar vijf weken lang met als droom de Grand Slam: vijf overwinningen.

Het toernooi werd op zaterdag afgetrapt op Lansdowne Road in Dublin, waar Italië op bezoek kwam. Hoewel de Italianen in de kelder van de Six Nations vastgeroest lijken te zitten ging de wedstrijd tegen de nummer twee van vorig jaar lange tijd gelijk op. De ruststand van 10-10 hadden de Ieren voornamelijk te wijten aan het feit dat ze zich door de Italianen uit het spel lieten houden. De van tevoren aangegeven speelwijze werd door de Zuid-Europeanen effectief bestreden. Uiteindelijk waren het zelfs de Italianen die aan de leiding kwamen door een penalty van Ramiro Pez. Jerry Flannery scoorde de eerste try van de wedstrijd en nadat Ronan O'Gara converteerde stonden de eilandbewoners voor. Binnen het half uur wisselde de leiding in de wedstrijd opnieuw door een try van Mirco Bergamasco. Pez schoot de conversie binnen. Een penalty van O'Gara bepaalde de ruststand. Na rust waren het opnieuw de Italianen die als eerste scoorden, via een penalty van Paul Griffen, maar de productie van de Azzurri droogde snel op. Tegenover een try van Tommy Bowe en nog drie penalty's van O'Gara konden zij slechts een penalty van Pez stellen voor een eindstand van 26-16.

Titelverdediger Wales liet sterspeler Gavin Henson geblesseerd thuis voor hun wedstrijd in het Twickenham-stadion in het oosten van Londen. Al sinds 1988 had Wales niet in Twickenham gewonnen maar gesteund door het Grand Slam van vorig jaar en de felle kritiek op de selectie van Engelands coach Andy Robinson zou het dit keer toch kunnen gebeuren, ondanks het grote aantal blessures. Een helft lang kon Wales uitzicht houden op de stunt, tijdens een eerste 40 minuten die gekenmerkt werden door slordige passes van de Welshmen en verdedigende fouten van de Engelsen. De openingsscore kwam op naam van Mark Cueto, die voor Engeland een run van ruim twintig meter met een try afsloot. De conversie van Charlie Hodgson was vlekkeloos. Vrijwel meteen daarna mocht Stephen Jones namens Wales een penalty nemen om de Welshmen van de nul te krijgen. Fullback Josh Lewsey moest na twintig minuten de wedstrijd verlaten met een schouderblessure, maar aan het spel van beide teams veranderde het weinig. Na een penalty van Hodgson en een try van Lewis Moody die niet geconverteerd werd stond Wales opeens twaalf punten achter. Voor de theepauze was het echter Martyn Williams die met een door Jones geconverteerde try de ruststand op 15-10 bepaalde. Vanaf dat moment ging het fout bij de Welshmen. Tweemaal Hodgson en eenmaal Jones zorgden voor een gat van acht punten, en de verdediging van Wales bleek na nog een try van Mike Tindall niet meer opgewassen tegen het geweld van de Engelse forwards en de snelheid van de backs. Tries van Lawrence Dallaglio, Matt Dawson en Tom Voyce, alsmede twee conversies van Andy Goode bepaalden de eindstand op 47-13.

De zwakste broeder onder de eilandbewoners zorgde op zondag voor een stunt. Schotland ontving in het Murrayfield-stadion van Edinburgh het altijd sterke Frankrijk. Na een ternauwernood gestopte aanval die een beter lot had verdiend verzuimde Frankrijk de bal weg te werken. Dicht bij de eigen doellijn werd het balbezit opgegeven en kon Sean Lamont zonder veel problemen de eerste try voor de Schotten scoren. Chris Paterson had geen enkele moeite met de conversie van recht voor de palen. Duidelijk van hun ŕ propos gebracht stapelden de fouten bij de Fransen zich op, wat uiteindelijk Paterson de mogelijkheid gaf om de voorsprong tot tien punten uit te breiden. Het duurde nog tot na een tweede penalty van Paterson eer les Bleus zichzelf op het scorebord wisten te brengen. Jean-Baptiste Elissalde zette een penalty om voor drie punten en een ruststand van 13-3. Na rust leken beide teams op dezelfde voet verder te gaan, met een try van opnieuw Lamont en een moeilijke conversie door Paterson. Het bleek het keerpunt in de wedstrijd te zijn. Frankrijk schakelde een tandje bij en verdedigen werd het grote goed aan Schotse kant. Julien Bonnaire voegde vijf punten aan het Franse totaal toe, maar Elissalde miste de conversie. Paterson blunderde vervolgens van recht voor het doel, waarna Elissalde een nieuwe kans niet liet liggen voor drie punten. Terwijl de druk op de Schotten toenam tikte de tijd weg. Hoewel Sebastien Bruno nog wel een try scoorde, en Elissalde zijn tweede conversie van de dag miste, kwam de verrassende 20-16 overwinning van de Schotten echter niet meer in direct gevaar.