Vervecken wereldkampioen veldrijden

Ambrosius
Erwin Vervecken is in Zeddam voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden geworden. Bart Wellens werd tweede voor Mourey. Sven Nys moest in de laatste ronde opgeven door een val.

De Nederlanders hadden in eigen land geen optimale voorbereiding. Camiel van den Bergh had weinig slaap gehad nadat hij vannacht voor de tweede keer vader was geworden. Gerben de Knegt had veel last van zijn rug door een verkeerde beweging. De Tsejch Dlask ging meteen vol van start, Richard Groenendaal startte slecht en had al in de eerste ronde een halve minuut achterstand. De enige Nederlander die meekon met de koplopers was De Knegt.

In de tweede ronde ging tweevoudig wereldkampioen Bart Wellens alleen in de aanval. Titelverdediger Nys leidde de achtervolging, bij het ingaan van de vierde ronde was hij met de rest aangesloten. In de vierde ronde gingen de Fransman Mourey en de Tsjech Simunek. Nys en Wellens waren er niet meteen bij, maar zij sloten met nog een aantal Belgen en Tsjechen aan bij het ingaan van de vijfde ronde. In die vijfde ronde was het Wellens die in de aanval ging met Simunek. Het was weer Nys die in de achtervolging moest. In de zesde ronde viel Simunek en werd Wellens ook gegrepen.

Het was even later weer Wellens die demarreerde samen met Vanthourenhout. Nys was weer degene die alles bijeen bracht. Diezelfde Nys ging voor het eerst zelf in de aanval in de zevende ronde. Toch kon hij ook niet wegkomen, iedereen kwam terug, inclusief Gerben de Knegt. De Nederlander viel even later, dit kostte hem de wedstrijd. Hetzelfde gold voor Vanthourenhout, die ver voor de materiaalpost lek reed. In de achtste ronde was het de sterk rijdende Fransman Mourey die ten aanval trok. Vervecken was de eerste die probeerde terug te komen, hetgeen hem niet meteen lukte. Met hulp van Wellens en vooral Nys kwamen de drie Belgen terug bij het ingaan van de slotronde.

In de afdaling viel Nys hard, hetgeen het einde van de wedstrijd voor dé man van dit seizoen betekende. Vervecken zette vervolgens aan, Mourey moest de achtervolging doen, omdat Wellens zijn Fidea-ploeggenoot niet ging terughalen. Vervecken bleef recht en werd voor de tweede keer wereldkampioen. Bart Wellens kwam in de sprint nog over Mourey heen en tekende voor zilver. Beste Nederlander werd Gerben de Knegt op plaats acht.

Uitslag wereldkampioenschap veldrijden mannen
1. Vervecken (Bel)
2. Wellens (Bel)
3. Mourey (Fra)
8. De Knegt (Ned)